Διάκριση σε εγχειρίδιο οστεοαρχαιολογίας Κύπριας καθηγήτριας

Το εγχειρίδιο «Οστεοαρχαιολογία: Ένας οδηγός για τη μακροσκοπική μελέτη ανθρώπινων σκελετικών λειψάνων» της επίκουρης καθηγήτριας του Ινστιτούτου Κύπρου, Ευθυμίας Νικήτα, έλαβε εύφημο μνεία στα βραβεία «Αμερικανών εκδοτών για επαγγελματική και ακαδημαϊκή αριστεία για το 2018».

Αυτή η σημαντική διάκριση απονεμήθηκε στο ετήσιο συνέδριο επαγγελματικών και ακαδημαϊκών εκδόσεων, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου, η

κριτική επιτροπή των βραβείων αυτών συνίσταται από εκδότες, βιβλιοθηκάριους και επαγγελματίες ιατρούς, καθώς από το 1976, αναγνωρίζει τις κορυφαίες ακαδημαϊκές εκδόσεις και βραβεύει συγγραφείς και εκδότες για τη δέσμευσή τους να παράγουν πρωτοποριακά ερευνητικά έργα και να συμβάλλουν στη σύλληψη, παραγωγή και σχεδίαση έργων, που αποτελούν ορόσημο στον τομέα τους.

Το βιβλίο της δρος Νικήτα, καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της μακροσκοπικής ανάλυσης ανθρώπινου σκελετικού υλικού και συγκεκριμένα, την αναγνώριση οστών και δοντιών, ταφονομικούς παράγοντες, προσδιορισμό φύλου και ηλικίας, την ανάλυση βιοαποστάσεων και ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και δείκτες δραστηριότητας και παλαιοπαθολογίας.

Το βασικό στοιχείο, που το διαφοροποιεί από άλλα εγχειρίδια του ίδιου τομέα, είναι η παροχή αναλυτικών οδηγιών για την εφαρμογή μεγάλου εύρους μακροσκοπικών οστεολογικών μεθόδων, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Οι μέθοδοι, που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν τεχνικές για την πρακτική εφαρμογή των οποίων δεν έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν οδηγίες, όπως μέθοδοι για την επεξεργασία συντεταγμένων του κρανίου και μη καταστρεπτικές τεχνικές αποτύπωσης της εγκάρσιας τομής των μακρών οστών για τον προσδιορισμό των γεωμετρικών τους ιδιοτήτων.

Επιπρόσθετα, οδηγίες που διευκολύνουν την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, δίνονται σε συνοδευτική ιστοσελίδα του βιβλίου, καθώς και παιδαγωγικά υλικά, όπως υψηλής ανάλυσης έγχρωμες δημοσιεύσεις, ασκήσεις επανάληψης και ένα γλωσσάρι ανατομικών και τεχνικών όρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα