Κουρσουμπά: Αντινομική η ενοποίηση προϋπολογισμών ΓΕΝ & ΓΕΠ

H συνεχιζόμενη πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών να ενοποιεί τους Προϋπολογισμούς των δύο ξεχωριστών Γραφείων είναι αντινομική και ταυτόχρονα παρουσιάζει εσφαλμένη ή και μη διάφανη εικόνα για τον κάθε θεσμό, είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών η Επίτροπος Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ).

Κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ) και του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, παρουσιάστηκε ότι ο συνολικός Προϋπολογισμός

και για τα δύο, ανεξάρτητα μεταξύ τους Γραφεία και αντίστοιχους θεσμούς για το 2017, ανέρχεται στις 596.547 ευρώ σε σύγκριση με το 2016 που ήταν 515.012 ευρώ.

Η κα Κουρσουμπά ανέφερε ότι βασική πάγια δυσκολία που αντιμετωπίζει ο θεσμός του ΓΕΝ, η οποία δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει το όραμα, την πολιτική και τους στόχους του είναι η έλλειψη προσωπικού και δη και του μόνιμου. Το ΓΕΝ, σημείωσε, εξακολουθεί να στελεχώνεται μόνο με τρία άτομα, με νομικά προσόντα, τα οποία δεν έχουν ειδική κατάρτιση ούτε είναι και σε θέση να προβούν σε σύνταξη νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΠ, η Επίτροπος ανέφερε ότι “ο όγκος της δουλειάς και οι δράσεις που απαιτούνται για υλοποίηση των αρμοδιοτήτων, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν στα επιθυμητά επίπεδα, από τον περιορισμένο αριθμό λειτουργών αλλά και εύρος επιστημονικών ειδικοτήτων που απασχολείται σήμερα”.

Βασικό πρόβλημα, συνέχισε, είναι ότι το ΓΕΠ δεν στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό το οποίο να συνίσταται από άτομα που θα έχουν συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία θα καθοριστούν εκ των προτέρων, σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου.

Παραπέρα, πρόσθεσε, η μη στελέχωση του ΓΕΠ με μόνιμο προσωπικό, αποκλείει την ενίσχυση του με επαγγελματίες με συγκεκριμένη εξειδίκευση, αναγκαίο και απαραίτητο για το ΓΕΠ όπως νομικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς, καταρτισμένους σε θέματα άτυπης εκπαίδευσης κλπ.

Τούτο δημιουργεί, είπε, την ανάγκη αγοράς υπηρεσιών, η οποία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική ή πρόσφορη και εν πάση περιπτώσει, στοιχίζει πολύ περισσότερα από ότι η εργοδότηση μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα