Κορυφώνονται οι αλυτρωτικές αναφορές του Ζάεφ

Την πλήρη στήριξη της δυτικής κοινότητας, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, απολαμβάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές των Σκοπίων.

Μετά το αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στην συμφωνία των Πρεσπών που

μονόγραψαν Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκονται για δεκαετίες προσπαθώντας να βοηθήσουν τα δύο μέρη να φτάσoυν σε συμφωνία. Ελπίζουμε ότι η αυτή θα κυρωθεί και στις δύο χώρες», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με σύμμαχο την κρυφή και φανερή διπλωματία που κορυφώνεται, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να αθετεί τα όσα ρητώς αναφέρονται στη συμφωνία και πλέον προβαίνει σε προκλητικά αλυτρωτικές αναφορές, κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και διεθνών εντυπώσεων.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης βόρεια στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο».

Κάλεσε τους πολίτες να μην διχάζονται και την επόμενη Κυριακή να πουν ναι στην αναγνώριση και κατοχύρωση της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους, που μόνο εκείνοι θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα