Ταμτσελίκ: «Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δείξει την ισχύ της»

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δείξει ότι έχει ισχύ, κυριαρχία και ηγεμονία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα κάνει γεώτρηση, υποστήριξε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων πανεπιστημίου της Άγκυρας, Σογιάλπ Ταμτσελίκ, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.

Υποστήριξε ακόμη ότι έπειτα από την υπογραφή σχετικού ‘πρωτοκόλλου’ μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, η Ανώνυμη Εταιρεία

Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έχει δικαίωμα όποτε θέλει και όπου θέλει να κάνει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι αυτό το δικαίωμα απορρέει από τις Συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “η Τουρκία έχει δικαίωμα σε κάθε σπιθαμή εδάφους, θάλασσας και εναέριου χώρου" της ‘τδβκ’ , συμπεριλαμβανομένης της ‘νοτίου Κύπρου’”.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, είπε ότι η Τουρκία η οποία εξαρτάται από το εξωτερικό για την ενέργειά της είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια ενεργητική πολιτική στην Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι η Τουρκία αποκτά σημασία λόγω της θέσης της ως χώρα μεταφοράς στον ενεργειακό διάδρομο. “Οι περιπέτειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολή υποχρεωτικά επηρεάζουν την ενεργειακή πολιτική στην περιοχή. Και η προβολή του Κυπριακού παρέχει μια άλλη συμβολή στην ενεργειακή διάσταση”, ανέφερε.

Και οι ΗΠΑ πίσω από αυτό

Ο Τούρκος καθηγητής πρόσθεσε ότι στην πολιτική ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναπτυχθεί μια πολιτική στάση η οποία αποκλείει την Τουρκία και αγνοεί τους Τ/Κ. Πίσω από αυτό όσο βρίσκονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα άλλο τόσο βρίσκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και να εξασθενήσουν την θέση της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος καθηγητής σχολιάζοντας το πρόγραμμα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι πρωταγωνιστές είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν για την μεταφορά στην Ευρώπη του φυσικού αερίου που θα εξορυχθεί το 2025 και πως με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν σταδιακά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Υποστηρίζει ωστόσο ότι μέσα σε αυτό το σύστημα υπάρχει ένα εμπόδιο λέγοντας ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται σαν να είναι ολόκληρο το νησί και δεν βλέπει τους Τ/Κ ως εταίρους, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ενεργειακό διάδρομο που αποκλείει την Τουρκία.

Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι η Άγκυρα, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τις συμφωνίες για το Κυπριακό και την ιστορικής αποστολή της, δεν αποδέχεται το πρόγραμμα φυσικού αερίου για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα τουρκικά δικαιώματα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Όπως είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να προστατεύσει όλες τις πόλεις της από την Αδριανούπολη μέχρι το Καρς είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει και τα αποκλειστικά οικονομικά της δικαιώματα. Πατρίδα δεν είναι μόνο τα εδάφη ξηράς, θεωρούνται και η γαλάζια θάλασσα ως γαλάζιο έδαφος, αυτά είναι μέσα στα όρια του Εθνικού Συμφώνου. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει αυτό το Εθνικό Σύμφωνο στο δίκαιο της θάλασσας. Επειδή, από τη στιγμή που συμπεριφερθεί διαφορετικά θα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει από την ΑΟΖ που θα πάρει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προσπαθεί να αποκλείσει αυτό τον κίνδυνο”, ανέφερε.

“Κάλιο αργά παρά ποτέ”

Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι η Τουρκία αναμένεται από αυτό το χρόνο να κάνει δύο γεωτρήσεις, μία στα βαθιά και μία στα ρηχά νερά. “Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δείξει ότι έχει ισχύ, κυριαρχία και ηγεμονία στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου που θα κάνει γεώτρηση και αυτή θα είναι η υπογραφή της. Το ερώτημα εδώ δεν είναι γιατί θα κάνει γεώτρηση η Τουρκία αλλά γιατί δεν έκανε νωρίτερα. Αν αυτό το ερώτημα είχε υποβληθεί προηγουμένως θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση. Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ”, ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την υπογραφή του ‘πρωτοκόλλου’ μεταξύ Τουρκίας και ‘τδβκ’ η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έχει δικαίωμα όποτε θέλει και όπου θέλει να κάνει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι αυτό το δικαίωμα απορρέει από τις Συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου. Υποστήριξε ότι “η Τουρκία έχει δικαίωμα σε κάθε σπιθαμή εδάφους, θάλασσας και εναέριου χώρου της ‘τδβκ’ , συμπεριλαμβανομένης της ‘νοτίου Κύπρου’”.

“Θα προτιμήσουν Τουρκία”

Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αίγυπτος προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη εναέριου χώρου (FIR) πάνω από την Μεσόγειο αλλά αυτό είναι ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξορυχθεί από το οικόπεδο της Αφροδίτης και το οικόπεδο Λεβιάθαν για να μεταφερθεί στην Κρήτη θα είναι 6 δις ευρώ και για την απόσβεσή τους θα χρειαστούν 30-50 χρόνια. Ωστόσο, είπε “η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και ‘τδβκ’ είναι 68 χιλιόμετρα και αν μέσω Τουρκία ο αγωγός πάει στην Ιταλία θα είναι ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος”, ανέφερε προσθέτοντας ότι η υποδομή αυτού του προγράμματος είναι έτοιμη και εκτιμά ότι θα προτιμήσουν την πορεία μέσω Τουρκίας. “Επομένως τα βήματα που έκανε σήμερα η Τουρκία είναι σωστά. Μακάρι αυτά να είχαν γίνει νωρίτερα”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα