Πρωτοκαθεδρία στο ενεργειακό παζλ εξασφαλίζει η Κύπρος

Η Αμερικανική ομπρέλα που φιλοδοξεί όπως όλα δείχνουν να τοποθετηθεί με την εμπλοκή για τριμερή με Ισραήλ με πυλώνα εμπλοκής την ασφάλεια και παράλληλα οι προχωρημένες επαφές Λευκωσίας - Ουάσιγκτον σε διμερές επίπεδο με ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αλλάζουν την θέση της Κύπρου στην ενεργειακή σκακιέρα και προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο το παραλήρημα του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά: "Η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει το μέλλον του ενεργειακού παιχνιδιού".

Κανείς δεν

μπορεί να προβλέψει την αντίδραση της Άγκυρας αν τελικώς κλειδώσει το "ψήσιμο" της συνάντησης κορυφής Προέδρου και ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα Κύπρος και Γαλλία λαμβάνουν αποφασιστικά βήματα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους και σε επίπεδο άμυνας.

Συμφώνησαν ώστε γαλλικά πολεμικά πλοία περιλαμβανομένου και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου να μπορούν να αποκτήσουν ένα μόνιμο αγκυροβόλιο δίπλα από τα λιμάνι της Λάρνακας.

Τον Νοέμβριο αναμένεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Μακρόν και θα υπογράψει τη συμφωνία
Πάντως, το ότι τα έχει βρει σκούρα η Άγκυρα φαίνεται και από δύο σημερινές δηλώσεις πολύ σημαντικών προσώπων.

Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία, μιλώντας στο Λονδίνο στο Cyprus Invest που πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα του Bloomberg ρωτήθηκε για τις τουρκικές απειλές και είπε: «Η ExxonMobil Exploration ήταν ενήμερη για την ιδιαίτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχή, Αυτό είναι θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο».

Στις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε την τριμερή σε επίπεδο αρχηγών ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ στην πόλη Μπερ Σεβά. Θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον East Med. Είχαμε σήμερα δήλωση για τον East Med από τον Ιταλό πρέσβη στο ΚΥΠΕ. Είπε: «Η Ιταλία είναι δεσμευμένη σε αυτό το έργο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε».

Σε μια άλλη εξέλιξη ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έφαγε χαστούκι στο σήμερα Βερολίνο με αποστολή να αποσπάσει τη στήριξη της Γερμανίας στα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να του κόβει τα φτερά.

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «στις προσπάθειες που θα πλήττουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αλλά και της «Τουρκίας», η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά, κάνοντας χρήση όλων των μέσων».

Keywords
Τυχαία Θέματα