Κορωνοϊός: Περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά στη Ρωσία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία και στην Ιταλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες πηγές σήμερα Πέμπτη στις 11:00 ώρα Ελλάδας.

Η Ευρώπη κατέγραφε σήμερα το πρωί 3.002.861 κρούσματα σε ένα σύνολο 15.237.784 παγκοσμίως. Η ήπειρος παραμένει η πιο

πληγείσα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων: 206.633 ασθενείς απεβίωσαν σε σύνολο 629.994 σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία, η ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (795.038, εκ των οποίων 12.892 θάνατοι), το Ηνωμένο Βασίλειο (296.377 κρούσματα, 45.501 θάνατοι), η Ισπανία (267.551, 28.426) και η Ιταλία (245.032, 35.082) είναι οι τέσσερις χώρες της ηπείρου που καταγράφουν επισήμως περισσότερα από 225.000 κρούσματα στο έδαφός τους.

Ο αριθμός αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντανακλά ωστόσο μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού μολύνσεων, καθώς πολλές χώρες δεν χρησιμοποιούν τεστ παρά μόνο για εντοπισμό των μολύνσεων ή δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους προκειμένου να διεξαγάγουν μεγάλες εκστρατείες εντοπισμού και ιχνηλάτησης.

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στο Τέξας, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να αποθηκεύουν πτώματα σε φορτηγά-ψυγεία

Το Τέξας κατέγραψε χθες Τετάρτη ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που ανάγκασε μία κομητεία να αποθηκεύσει πτώματα σε φορτηγά-ψυγεία και ώθησε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να ζητήσει την επιβολή lockdown.

Το Τέξας, που ανακοίνωσε 197 θανάτους και 10.893 νέες νοσηλείες λόγω covid-19 κατά τη χθεσινή ημέρα, είναι μία από τις πλέον πληγείσες πολιτείες των ΗΠΑ από την πανδημία. Η κομητεία Χίλνταγκο, στο νότιο τμήμα της πολιτείας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, παρατήρησε αύξηση 60% στον αριθμό των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, με τον αριθμό των θανάτων να διπλασιάζεται και να ξεπερνά τις 360.

“Πρέπει να περιορίσουμε αυτό τον ιό (...), να μειώσουμε τους αριθμούς και να ελέγξουμε αυτό το πράγμα”, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της κομητείας Χίλνταγκο Ρίτσαρντ Κόρτες. “Διότι τα νοσοκομεία μας είναι εμπόλεμες ζώνες, πραγματικά δυσκολεύονται τώρα”.

Ο Κόρτες, Δημοκρατικός, ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν σε καραντίνα, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Τέξας, τον Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν την εξουσία να ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.

Τα αποτεφρωτήρια στην κομητεία Χίλνταγκο έχουν λίστα αναμονής δύο εβδομάδων, επεσήμανε ο Κόρτες, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν πέντε φορτηγά-ψυγεία, τα οποία έχουν χωρητικότητα 50 πτώματα το καθένα.

Την Τρίτη καταγράφηκαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 1.000 θάνατοι λόγω covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, για πρώτη φορά από τις 10 Ιουνίου. Περισσότεροι από 142.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία στη χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες, με τον αριθμό των νεκρών να σημειώνει αύξηση σε 23 από τις 50 πολιτείες.

Οι τρεις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες των ΗΠΑ –Φλόριντα, Τέξας και Καλιφόρνια-- βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τις 44 πολιτείες όπου αυξάνονται τα κρούσματα, βάσει μίας ανάλυσης του Reuters.

Διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν χθες Τετάρτη περισσότερα από 12.800 κρούσματα κορωνοϊού, ημερήσιο ρεκόρ. Η πολιτεία πλέον έχει ξεπεράσει τη Νέα Υόρκη σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων, αν και στη Νέα Υόρκη έχουν καταγραφεί 32.000 θάνατοι, ενώ στην Καλιφόρνια 7.800.

Η άνοδος των κρουσμάτων έχει τροφοδοτήσει τη διαμάχη για την υποχρέωση χρήσης μάσκας, αλλά και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο Σικάγο δεκάδες δάσκαλοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία εναντίον του σχεδίου της δημάρχου Λόρι Λάιτφουτ να ανοίξουν τα δημόσια σχολεία της πόλης όταν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος με έναν συνδυασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως και άλλων με φυσική παρουσία.

Οι δάσκαλοι κατήγγειλαν ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν παρουσιάσει σαφές σχέδιο για τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων, αλλά και για την παροχή αντισηπτικών και προστατευτικού εξοπλισμού στο προσωπικό, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί πώς θα μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης με μεγάλες ομάδες παιδιών.

Στη Τζόρτζια τρίτος δικαστής ορίστηκε για να αποφανθεί για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ και τη δήμαρχο της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς, μια Δημοκρατική, για το αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους κατοίκους.

Μεταξύ των λίγων πολιτειών των ΗΠΑ όπου παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων της covid-19 είναι η Αριζόνα, πρώην επίκεντρο της επιδημίας, όπου οι νέες μολύνσεις σημείωσαν μείωση 13% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ίδια πορεία έχουν και οι νέες νοσηλείες, μετά την κορύφωσή τους στις 13 Ιουλίου.

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Νταγκ Ντούσι προειδοποίησε ωστόσο τους πολίτες ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

Το Χονγκ Κονγκ καταγράφει έναν αριθμό ρεκόρ 118 νέων κρουσμάτων, τα 111 εκ των οποίων είναι τοπικής μετάδοσης

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ 118 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια ημέρα, εκ των οποίων τα 111 είναι τοπικής μετάδοσης, την ώρα που το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο αντιμετωπίζει μια έξαρση νέων λοιμώξεων από COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το Χονγκ Κονγκ διεύρυνε από τα μεσάνυχτα τα νέα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα, δίδοντας εντολή για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των αγορών.

Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν 105 κρούσματα τοπικής μετάδοσης.

Από τα τέλη Ιανουαρίου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από SARS-CoV-2 στο Χονγκ Κονγκ και 14 έχουν πεθάνει από COVID-19.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η πρώην βρετανική αποικία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Χθες Τετάρτη οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι επεκτείνουν έως τις 2 Αυγούστου την περίοδο κατά την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κρίνεται απαραίτητη η φυσική τους παρουσία θα εργάζονται από το σπίτι.

"Καθώς η κατάσταση τοπικής μετάδοσης εξακολουθεί να είναι σοβαρή, είναι απαραίτητο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί σημαντικά η μετακίνηση ανθρώπων και οι κοινωνικές επαφές προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της COVID-19 στην κοινότητα", δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η υπουργός Υγείας Σοφία Τσαν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζητεί από τους πολίτες να δείξουν υπομονή και να παραμένουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο γίνεται.

ΗΠΑ: Περισσότερα από 2.600 νέα κρούσματα καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε ώρα

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πλησιάζουν σήμερα τα 4 εκατομμύρια, με περισσότερες από 2.600 μολύνσεις να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε ώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ αυξάνει συνεχώς μετά την 21η Ιανουαρίου όταν εντοπίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα covid-19. Χρειάστηκαν 98 ημέρες μέχρι τα κρούσματα να φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Σε 43 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα δύο εκατομμύρια και σε 27 ημέρες τα τρία. Μόλις 16 ημέρες χρειάστηκαν ώστε οι μολύνσεις να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια, με 43 νέα κρούσματα να καταγράφονται κάθε λεπτό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι κυβερνήτες των πολιτειών και οι δήμαρχοι πόλεων έχουν συχνά αντιπαρατεθεί για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση και διαφορετικούς κανόνες για θέματα όπως η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ή η επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει στάση: Ενώ μέχρι πρότινος δίσταζε να φορέσει μάσκα, αυτή την εβδομάδα κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα δημοσίως, ενώ εμφανίστηκε και ο ίδιος με καλυμμένο πρόσωπο.

Μεταξύ των 20 χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, με 120 κρούσματα ανά 10.000 ανθρώπους. Πρώτη είναι η Χιλή.

Με περισσότερους από 143.000 θανάτους, ή 4,4 θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έκτη θέση σε ποσοστό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Τη χώρα ξεπερνούν η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Χιλή και η Γαλλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 δεν φαίνεται να μειώνεται, με την πανδημία να εξαπλώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βραζιλία κατέγραψε χθες Τετάρτη νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη Λατινική Αμερική να ξεπερνά πλέον τα 4 εκατομμύρια. Από αυτά τα 2,2 εκατομμύρια έχουν αναφερθεί στη Βραζιλία.

Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κρούσματα, με περισσότερες από 40.000 μολύνσεις να καταγράφονται μόνο χθες.

Η Κίνα προσφέρθηκε να χορηγήσει δάνεια ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στις χώρες της περιφέρειας για να διευκολύνει την πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει την πρόθεση να διαθέσει δανειακές χορηγήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να μπορέσει να καταστεί διαθέσιμο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το εμβόλιο που ετοιμάζει εναντίον του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το μεξικανικό ΥΠΕΞ χθες Τετάρτη.

Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η μεξικανική διπλωματία εξήγησε ότι η Κίνα προχώρησε στη δέσμευση αυτή κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν υπουργοί χωρών της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Οι ΥΠΕΞ του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ και της Κίνας Ουάνγκ Γι συμπροέδρευσαν στην τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας.

Συμμετείχαν η Αργεντινή, τα Μπαρμπέιντος, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία, ο Ισημερινός, ο Παναμάς, το Περού, τα Τρινιδάδ και Τομπάγκο και η Ουρουγουάη, πάντα σύμφωνα με τη μεξικανική διπλωματία.

«Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το εμβόλιο το οποίο αναπτύσσεται στη χώρα του θα είναι δημόσιο αγαθό οικουμενικής πρόσβασης και ότι η χώρα του θα χορηγήσει 1 δισεκ. δολαρίων για να υποστηρίξει την πρόσβαση των χωρών της περιοχής» σε αυτό, ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει διαθέσιμο ή θα διανεμηθεί το εμβόλιο αυτό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα