Μ.Καραγιάννης: Ελληνική ισχύς, τουρκικές προκλήσεις και Κύπρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τις δυνατότητες αντίδρασης της Ελλάδας αλλά και τις επιλογές της Κύπρου μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Kings College του Λονδίνου Μάνος Καραγιάννης.

 

 Η τρέχουσα κρίση όπως είπε που συνεχώς εξελίσσεται δεν σημαίνει

ότι θα εξελιχθεί σε μια έντονη αντιπαράθεση  αλλά δεν μπορεί ούτε και να είναι μια μπλόφα. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα   να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης.

Επεσήμανε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας σε όλα τα σώματα στρατού, Αεροπορία, Ναυτικό και χερσαίες δυνάμεις αλλά και την στάση των τρίτων ξένων δυνάμεων.

Η Ελλάδα είπε πως δεν έχει κάτι να διαπραγματευτεί με την Τουρκία.« ΟΙ Τούρκοι μπορεί να ζητάνε ότι θέλουνε, δεν σημαίνει ότι θα πάρουν κάτι», είπε.

«Οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι τόσες πολλές που ακουμπάνε τον πυρήνα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο Καμία ηγεσία δεν μπορεί να το αποδεχτεί» είπε σημειώνοντας πως οι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προσπάθεια διενέργειας γεώτρησης σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα.    

«Αν οι Τούρκοι μπορούσαν να κάνουν κάτι, θα το είχαν κάνει ήδη», σημείωσε υπογραμμίζοντας το πολύ καλό επίπεδο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Σε αυτό ωστόσο το πλαίσιο προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανατροπής των υφιστάμενων συσχετισμών ισχύος υπέρ των Τούρκων αν Ελλάδα και Κύπρος δεν εστιάσουν προς αυτή την κατεύθυνση.            

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει την Κύπρο ο κ. Καραγιάννης διαχώρισε τις προκλήσεις σε χερσαίο και θαλάσσιο έδαφος και είπε πως η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει την Κύπρο αλλά είναι δύσκολο να εποπτεύσει τον τεράστιο θαλάσσιο χώρο  γύρω από αυτήν. «Και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία όμως πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αεροναυτικών δυνάμεων.  

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα