Κορωνοϊός: Απαντήσεις σε 7+1 καυτά ερωτήματα για την επιδημία

Τι είναι ακριβώς ο νέος κορωνοϊος που εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο προκαλώντας πανικό; Ποια τα πρώτα του συμπτώματα;  Πως και από που ακριβώς εξαπλώθηκε;  Πως μπορούμε προστατευτούμε ; Αυτά είναι μεταξύ άλλων μερικά από τα καυτά ερωτήματα στα οποία το δίκτυο Vox  δίνει κατατοπιστικές απαντήσεις σε μια εκτενής ανάλυση όπου φιλοξενεί απόψεις ειδικών.

Με το ύψος των κρουσμάτων να αυξάνεται απότομα, φθάνοντας τις 14.000 στις 2 Φεβρουαρίου, με 300 και πλέον θανάτους και μάσκες προσώπου να εξαφανίζονται από τα ράφια των καταστημάτων, ο φόβος εξαπλώνεται και τα βασικά  ερωτήματα που ανακύπτουν για τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV) είναι τα εξής:

1) Τι είναι o  νέος κορωνοϊός, και ποιά είναι τα συμπτώματα;

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που συνήθως προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη corona, που σημαίνει στέμμα, λόγω της αγκαθωτού περιβλήματος αυτών των ιών. Οι περισσότεροι μολύνουν τα ζώα, όπως οι νυχτερίδες, οι γάτες και τα πουλιά. Μόνο επτά από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των 2019-nCoV, ο ιός SARS και ο ιός MERS, είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.

Ο ιός SARS πιστεύεται ότι εξελίχθηκε από τις νυχτερίδες, μπήκε στις γάτες γατών και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους στην Κίνα. Το MERS μεταφέρθηκε από τις νυχτερίδες έως τις καμήλες στους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται το 2019-nCoV. Προς το παρόν πιστεύεται ότι έκανε το άλμα από τα ζώα στην Ουχάν της Κίνας, μια πόλη 11 εκατομμυρίων, στα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακαλύψουν την ακριβή προέλευσή τους.

Όσον αφορά τα συμπτώματα: Δύο από τους επτά κορωνοϊούς που μολύνουν τους ανθρώπους, ο SARS και ο MERS, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία και ακόμη και θάνατο σε 10 και πάνω από το 30% των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Οι άλλοι υιοί οδηγούν σε ηπιότερα συμπτώματα, όπως ένα κοινό κρυολόγημα. Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι το 2019-nCoV μπορεί να σκοτώσει - αλλά δεν είναι σαφές πόσο συχνά ή πώς το ποσοστό θνησιμότητάς του συγκρίνεται με το SARS και το MERS.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν τώρα με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Μια πρώιμη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, παρείχε ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Εξετάστηκε ένα υποσύνολο των πρώτων 41 ασθενών με επιβεβαιωμένο 2019-nCoV στην Ουχάν. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν πυρετός, βήχας, μυϊκός πόνος και κόπωση. Λιγότερο συχνές ήταν η κεφαλαλγία, η διάρροια και ο βήχας με βλέννα ή αίμα. Όλοι είχαν πνευμονία και πνευμονικές ανωμαλίες. Όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου: 13 ασθενείς είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έξι πέθαναν. Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οι περισσότεροι (68%) των ασθενών πάρει εξιτήριο  από το νοσοκομείο.

Πιο πρόσφατα, έχουν αναφερθεί επίσης άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα, όπως οι τέσσερις περιπτώσεις στη νότια Γερμανία. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ασυμπτωματικών περιπτώσεων. Είναι πιθανό ότι καθώς μαθαίνουμε περισσότερα, το 2019-nCoV θα μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη παρά με το SARS. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μολυσματικές ασθένειες συνήθως φαίνονται πιο σοβαρές όταν ανακαλύπτονται για πρώτη φορά, αφού οι άνθρωποι που εμφανίζονται στα νοσοκομεία τείνουν να είναι οι πιο άρρωστοι. Και ήδη, ο νέος ιός φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρος από ό, τι  ο SARS όσο και ο MERS.

2) Πώς εξαπλώνονται οι κορωνοϊοί;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως ακριβώς εξαπλώνεται το 2019-nCoV, αλλά έχουμε πολλά στοιχεία για το πώς μετακινούνται τα άτομα MERS, SARS και άλλοι αναπνευστικοί ιοί από άτομο σε άτομο. Και αυτό είναι κυρίως μέσω της έκθεσης στα σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα.

Έτσι, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, αφήνουν ένα σπρέι και αν αυτά τα σταγονίδια φτάσουν στη μύτη, στα μάτια ή στο στόμα ενός άλλου προσώπου, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, δήλωσε ο Jennifer Nuzzo, ειδικός της μολυσματικής νόσου και ανώτερος επιστήμονας το Κέντρο Υγείας Ασφαλείας Johns Hopkins. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει μια αναπνευστική ασθένεια έμμεσα, "αγγίζοντας τα σταγονίδια στις επιφάνειες - και έπειτα αγγίζοντας τις μεμβράνες των βλεννογόνων" στο στόμα, τα μάτια και τη μύτη, πρόσθεσε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο των χεριών είναι ένα σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας - όλη την ώρα, και ειδικά όταν υπάρχει ξέσπασμα και διάδοση ιού. 

Δείτε σε διαδραστικό χάρτη την εξέλιξη την επιδημίας το κορωναϊού.

3) Θα πρέπει να ταξιδεύω ενώ  είναι σε εξέλιξη η επιδημία;

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στην Κίνα συμβουλεύονται όπως αποφύγουν εντελώς μετάβαση τους στην επαρχία Hubei ένεκα τηε επιδημίας ενός νέου στελέχους κορωνοϊού που όπως έχει επιβεβαιωθεί μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Καλούνται επίσης να αποφύγουν μη αναγκαία ταξίδια στο υπόλοιπο της επικράτειας Κίνας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία. 

Κύπριοι πολίτες που προτίθενται να ταξιδεύσουν στην Κίνα προτρέπονται όπως αποφεύγουν εντελώς τα ταξίδια στην επαρχία Hubei, και τα μη αναγκαία ταξίδια για το υπόλοιπο της χώρας. Επίσης ενημερώνονται ότι από 27 Ιανουαρίου έχουν αναβληθεί όλα τα τουριστικά ταξίδια και περιηγήσεις εντός Κίνας και από Κίνα προς το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, διεθνείς αεροπορικές εταιρίες περιορίζουν ή ακυρώνουν εντελώς πτήσεις τους από και προς ΛΔ Κίνας.

Κύπριοι πολίτες εντός Κίνας προτρέπονται να είναι προσεκτικοί και παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Πεκίνο για ενημέρωση του Προξενικού Τμήματος και εγγραφή τους σε σχετικό κατάλογο, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για θέματα προξενικής συνδρομής ή που εμπλέκουν την Πρεσβεία

Και αυτό δεν είναι μόνο επειδή υπάρχει κίνδυνος να πιάσουμε αυτόν τον νέο ιό. Αυτή τη στιγμή, πολλές αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν ή μειώνουν τις πτήσεις προς την Κίνα, εν μέρει λόγω της μειωμένης ζήτησης. 

Αλλά οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα ταξίδια θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτές οι συμβουλές επικεντρώνονται στην Κίνα, όπου αυτή τη στιγμή η επιδημία καλπάζει.

Από τις 14.627 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτή τη στιγμή, 14.450 βρέθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό είναι 99 τοις εκατό. Και περισσότεροι από τους μισούς είναι στο Χουμπέι. "Ο κίνδυνος να επεκταθεί αυτή η λοίμωξη έξω από το Χουμπέι και πραγματικά εκτός Κίνας είναι εξαιρετικά χαμηλός", δήλωσε ο Isaac Bogoch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα αεροπορικά ταξίδια επηρεάζουν  την μετάδοση υιών- συμπεριλαμβανομένης της νέας λοίμωξης από κορωνοϊό.

Τι γίνεται αν πρέπει να ταξιδέψετε και να καθίσετε κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος; Ο Bogoch είπε ότι δεν συντρέχει λόγος για πανικό. 

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν συμβεί να καθίσετε σε απόσταση 6 ποδιών από άτομο με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αλλά ακόμα και εκεί, η απλή εγγύτητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πιάσετε τίποτα. Αντίθετα, όσο πιο μολυσματικό είναι το άτομο και όσο πιο μακριά  κάθεστε από αυτόν  τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Αν δεν είστε κοντά στο άτομο για πολύ καιρό ή δεν είναι πολύ μολυσματικοί, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Και πάλι, είναι απίθανο το άρρωστο άτομο να έχει ακόμη και τον κορωνοϊό.

4) Ανησυχώ ακόμα για το νέο κορωναϊό. Τι πρέπει να κάνω για να προστατευθώ; Να αγοράσω μια μάσκα;

Στην Κύπρο ο κίνδυνος για το κοινό θεωρείται σήμερα χαμηλός. Κάθε εμπειρογνώμονας υγείας που μίλησε στο Vox  τόνισε πως  δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκες προσώπου για την πρόληψη ασθενειών στο γενικό πληθυσμό, στις ΗΠΑ

Οι μάσκες είναι χρήσιμες μόνο αν έχετε ήδη αναπνευστική λοίμωξη και θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλους ή εάν εργάζεστε σε νοσοκομείο και είστε σε άμεση επαφή με άτομα που έχουν αναπνευστικές νόσους. 

5) Τι γίνεται με τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό πριν παρουσιάσουν συμπτώματα;  Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Οι καλύτερες ενδείξεις που έχουμε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πριν ένα άτομο εκδηλώσει συμπτώματα προέρχεται από τη Γερμανία. Εκεί, τέσσερα άτομα είναι γνωστό ότι έχουν τον ιό.

Το ξέσπασμα εντοπίστηκε στη Βαυαρία στις 27 Ιανουαρίου, όταν διαγνώστηκε γερμανός επιχειρηματίας. Ήταν σε συναντήσεις με μια συνάδελφό του που έφτασε από τη Σαγκάη και είχε τον ιό αλλά δεν το γνώριζε. Η γυναίκα άρχισε μόνο να αισθάνεται συμπτώματα - όπως ο πυρετός και ο βήχας - αφού έφυγε από τη Γερμανία και ημέρες μετά από την συνάντηση με τον Γερμανό επιχειρηματία. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχει μεταδώσει τον ιό στον άνδρα πριν γνωρίσει ότι ήταν άρρωστη.

Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, τρεις συνάδελφοι του επιχειρηματία διαγνώστηκαν με τον ιό, σύμφωνα με δημοσίευμα  της New England Journal of Medicine. Κάποιος είχε επαφή με τη γυναίκα από τη Σαγκάη. οι δύο άλλοι φαίνεται να έχουν πάρει τον ιό από τον Γερμανό επιχειρηματία.  

Ωστόσο,  η νόσος μεταξύ των Γερμανών ασθενών  ήταν αρκετά ήπιας μορφής. Και υπάρχει το ερώτημα αν η γυναίκα ήταν πραγματικά χωρίς συμπτώματα και πόσο μια ασυμπτωματική περίπτωση θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

6) Η  ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορωνοϊό που μιλά για παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει μια θανατηφόρα πανδημία;

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος», (PHEIC) δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μια θανατηφόρα πανδημία.

Αντ' αυτού, ένα PHEIC είναι ένα πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός για να επιστήσει την προσοχή σε μια σοβαρή απειλή ασθενειών. Σκοπός του είναι να εμπλέξει την παγκόσμια κοινότητα σε μια συντονισμένη ανταπόκριση στις εστίες μολύνσεως, να ενισχύσει τους πόρους, να καθοδηγήσει τις χώρες για τον τρόπο αντίδρασης και να σταματήσει τη διάδοση της νόσου πέρα από τα σύνορα.

Ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ήταν πολύ σαφής ότι ο συναγερμός ακούστηκε ως προληπτικό μέτρο: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις πιθανές βλάβες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο ιός σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει. Τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κίνα και ότι η Κίνα κινήθηκε γρήγορα για να θέσει υπό έλεγχο την εστία.

Εάν όμως η ασθένεια συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πανδημία, 

Προς το παρόν, το CDC και η ΠΟΥ εξακολουθούν να καλούν αυτή την επιδημία. Όσον αφορά το ζήτημα της θνησιμότητας, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θανατηφόρα είναι αυτή η ασθένεια ή πόσο εύκολα εξαπλώνεται.

8) Πότε θα τελειώσει αυτό;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να τελειώσει  η διάδοση. Ίσως τα μέτρα δημόσιας υγείας - η ταχεία ταυτοποίηση των περιπτώσεων, η απομόνωση των μολυσμένων ανθρώπων - θα σταματήσουν την εξάπλωση αυτού του κορωνοϊού. (Αυτό σταμάτησε τη διάδοση του SARS το 2003.)

Επειδή πρόκειται για ζωογόνο νόσο που προέρχεται από ζώο, η εξεύρεση και η εξάλειψη αυτής της πηγής θα βοηθούσε επίσης. Ή ίσως ένα εμβόλιο ή αντιϊκό θα εφευρεθεί γρήγορα για να περιορίσει μια ευρύτερη επιδημία (αλλά αυτό θα πάρει πιθανώς χρόνια).

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός απλά να πεθάνει. Το ξέσπασμα του ιού θα λήξει όταν σταματήσει να εντοπίσει ευπαθή άτομα για να μολυνθεί  Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, ότι αυτό απλά  θα μετατραπεί σε μια από τις ασθένειες που κυκλοφορούν και οι οποίες συνήθως μολύνουν τον άνθρωπο. Το πόσο ανησυχητικό είναι πάλι εξαρτάται από το πόσο σοβαρός είναι ο 2019nCoV.

Keywords
σημαίνει, οφείλεται, jennifer, hopkins, κυπρος, ηπα, england, αντ, γερμανος, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μιλα, υιοι, χωρες, βηχας, γερμανια, γυναικα, δυσπνοια, ζωα, ηπα, ιος, κινα, πνευμονια, πτησεις, υγεια, υψος, ωρα, αεροπορικα, αιμα, ανησυχητικο, απλα, ασθενειες, ατομο, βαυαρια, βρισκεται, γατες, γεγονος, γινει, γινεται, γριπη, δειχνει, διαρροια, δικτυο, εγγραφη, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμμεσα, εμβολιο, ενημερωση, εν μερει, εξελιξη, εξι, επτα, εστια, εφυγε, ζωο, ιοι, ιων, κοπωση, κρυολογημα, λοιμωξη, ματια, μυτη, νυχτεριδες, νοσοκομεια, οικογενεια, ονομα, οφείλεται, πεκινο, πυρετος, ραφια, σαγκαη, σαφης, σπρει, στομα, ταξιδια, τι ειναι, τοις εκατο, τοροντο, συμπτωματα, υπουργειο εξωτερικων, φαινονται, φοβος, φταρνισμα, φορα, βηχα, england, γερμανο, hopkins, υπουργειο, jennifer, μοιαζει, νοσοκομειο, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα