Κόντρα Γερμανών με Μακρόν για τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν

Λίγο πριν τη συνάντηση της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ προέβη σε επικριτικές δηλώσεις για τον Μακρόν: «Ο Γάλλος Πρόεδρος αρχίζει λίγο νωρίς τον προεκλογικό αγώνα για τις Ευρωεκλογές», δήλωσε ο Κάουντερ σήμερα Παρασκευή στο κλείσιμο της θερινής συνεδρίασης του προεδρείου της Κ.Ο., στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, ο Μακρόν είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουν και τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών

και των Χριστιανοκοινωνιστών, «να ξεκαθαρίσει τη θέση» του. Το ΕΛΚ θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της στήριξης Μέρκελ και του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν, δήλωσε ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο. Ο Μακρόν απαντούσε στο ερώτημα αν θα στηρίξει τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μανφρεντ Βεμπερr (CSU), που κατέθεσε την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει ταυτόχρονα τη Μέρκελ και τον Ορμπάν», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δήλωσε σε σχέση με τον Ορμπάν και την ευρωπαϊκή συνεργασία με την Ουγγαρία ότι η χώρα είναι «ελεύθερη δημοκρατία με κυρίαρχες αποφάσεις». Ο καθένας είναι ελεύθερος να τις αξιολογεί έξωθεν. Δεν έχει όμως – όπως είπε ο Ντόμπριντ – μεγάλη κατανόηση, αν πιστεύει κανείς να απειλεί κάθε χώρα της ΕΕ με τεντωμένο δάχτυλο, αν δεν του αρέσουν οι πολιτικές της αποφάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο συμβουλεύει να είναι κανείς προσεκτικός όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνει η Ουγγαρία, η οποία αποτελεί έναν από τους στενότερους γείτονες της Γερμανίας, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τόνισε ο Ντόμπριντ.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα