Το μεταναστευτικό διχάζει πολίτες και πολιτικούς στη Γερμανία

Η πλειονότητα των Γερμανών βλέπει σοβαρά ελλείμματα σε σημαντικούς τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση τάσεων Deutschlandtrend για το μήνα Σεπτέμβριο, που διεξήχθη για λογαριασμό της εκπομπής ‘Τagesthemen’ και της εφημερίδας Welt. Το 83% των πολιτών θεωρεί σχεδόν ή καθόλου επιτυχημένη την επαναπροώθηση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί.

Το 69% θεωρούν το ίδιο για το σύνολο της ένταξης των μεταναστών και την ενσωμάτωση τους στην αγορά εργασίας, όπως και την πρόληψη

της βίας και της εγκληματικότητας. Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες (49%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το θέμα της μετανάστευσης.

Στο θέμα της στέγασης και κατανομής των αιτούντων άσυλο, η δυσαρέσκεια δεν είναι τόσο μεγάλη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι μισοί ερωτηθέντες εκφράζονται επικριτικά, ενώ ποσοστό 43% θεωρεί την πολιτική σε αυτό τον τομέα αρκετά ή πολύ επιτυχημένη.

Εν τω μεταξύ, η δήλωση του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί τη ‘μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων’ προετοιμάζει νέο ρήγμα στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών -Χριστιανοκοινωνιστών,. Η Καγκελάριος Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τον Ζέεχοφερ, δηλώνοντας κατά τη θερινή συνέντευξη της στο RTL: «Θα το πω διαφορετικά. Λέω ότι το μεταναστευτικό ζήτημα μας θέτει ενώπιον προκλήσεων», από όπου απορρέουν προβλήματα, αλλά σημειώνονται και επιτυχίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ακροδεξιό AfD προηγείται για πρώτη φορά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Το κόμμα θα συγκέντρωνε ποσοστό 27% στις εκλογές στην περιοχή, εάν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή. Οι Χριστιανοδημοκράτες ακολουθούν με ποσοστό 23%. Τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Αν. Γερμανία αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 18% και ακολούθως το Σοσιαλδημοκρατικό με ποσοστό 15%. Σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν οι Πράσινοι με 7% και το FDP με 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία,germania