Κομισιόν: Κλιμάκωση που αποτελεί έγκλημα πολέμου οι επιθέσεις κατά του Κιέβου

Για κλιμάκωση που ουσιαστικά αποτελεί έγκλημα πολέμου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τις νέες πυραυλικές επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις κατά του Κιέβου το πρωί της Δευτέρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε εντελώς ανυπόστατες τις αναφορές του Λευκορώσου Προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο για πληροφορίες για πιθανή επίθεση από την Ουκρανία στη χώρα, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση Λουκασένκο για κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας, ο κ. Στάνο απηύθυνε έκκληση

στο Μινσκ να μην εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο και να σταματήσει να επιτρέπει τα εδάφη του να χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για τον Ρωσικό στρατό.

Ειδικότερα όσον αφορά τη στάση της Λευκορωσίας και για το ενδεχόμενο εξέλιξης της εισβολής σε περιφερειακό πόλεμο, ο κ. Στάνο ανέφερε πως η ΕΕ σημειώνει τις κατηγορίες του Μινσκ πως η Ουκρανία σχεδιάζει επίθεση κατά της χώρας, χαρακτηρίζοντας τις «εντελώς αβάσιμες, γελοίες, τελείως απαράδεκτες» και υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία είναι θύμα επίθεσης και όχι επιτιθέμενος.

«Καλούμε το Μινσκ να απέχει από το κάθε συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή τη βάναυση και παράνομη επιχείρηση» σημείωσε. «Καλούμε επίσης το καθεστώς να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει τη χρήση εδαφών της Λευκορωσίας ως ορμητηρίου για αεροπορικές επιθέσεις» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως εάν όσα ανακοίνωσε ο κ. Λουκασένκο υλοποιηθούν, αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων κατά του λευκορωσικού καθεστώτος.

Σε ερώτηση για την πτήση Ρωσικών βομβαρδιστικών μέσω του εναέριου χώρου της Μολδαβίας και τις ανησυχίες που εξέφρασε η κυβέρνηση της χώρας, ο κ. Στάνο επιβεβαίωσε πως οι επιθέσεις έρχονται από όλες τις πλευρές, και τόνισε πως είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος γειτονικών χωρών. «Εργαζόμαστε με χώρες εταίρους στην περιοχή για να ενισχύσουμε την δύναμη και την ανθεκτικότητα τους στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης» όπως είπε.

Ερωτηθείς αν οι τελευταίες επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας θεωρούνται από την ΕΕ κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ο κ. Στάνο απάντησε θετικά καθώς όπως είπε πρόκειται για αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Κλιμάκωση του πολέμου Ουκρανία μετά τα χτυπήματα σε Κριμαία-Κίεβο

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητείται ένα νέο πακέτο κυρώσεων μετά την επίθεση κατά αμάχων στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ο κ. Στάνο ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ΕΕ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» τη «βάρβαρη και δειλή» επίθεση κατά αμάχων με αδιάκριτους βομβαρδισμούς, κάτι που όπως είπε «ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», και πρόσθεσε πως όσον αφορά την ΕΕ, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ο κ. Στάνο παρέπεμψε επίσης σε δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, όπου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων στο Κίεβο και άλλες πόλεις στην Ουκρανία «δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Όσον αφορά την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο κ. Στάνο αναφέρθηκε στη συνεχή παροχή οπλισμού και πυρομαχικών διμερώς και από την ΕΕ στο σύνολό της.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, απέρριψε δηλώσεις της ρωσικής πλευράς πως οι δράστες της επίθεσης στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία πέρασαν πρώτα από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, και επεσήμανε πως η αξιοπιστία των ερευνών που βγαίνουν από τη Ρωσία είναι πολύ χαμηλή. Τόνισε ακόμα πως για την ΕΕ η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και η εν λόγω γέφυρα αποτελεί παράνομη υποδομή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Κλιμάκωση, Κιέβου,komision, klimakosi, kievou