Κοινό έδαφος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αποσοβείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εργατική κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σημαντικές συγκλίσεις επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ξεκίνησαν χθες στις 17.00 το απόγευμα και έληξαν στις 04.00 τα ξημερώματα.

Εντός της ημέρας η Υπουργός Εργασίας αναμένεται να επιδώσει γραπτώς τη μεσολαβητική της πρόταση.

Ωστόσο, η όποια συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της στα συλλογικά όργανα των επιμέρους οργανώσεων.

Στις 4 τα χαράματα ξημέρωσε

μια όμορφη μέρα για την εργατική ειρήνη. Την έφερε η υπευθυνότητα των Κοινωνικών Εταίρων και η επιμονή της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου.

Αποτιμάται ως απόλυτα θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως καταλήγουμε σε μια κατ` αρχήν κοινά αποδεκτή διευθέτηση σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της οικονομίας μας δήλωσε ο κ. Αντωνίου στο ΚΥΠΕ.

Η κατ` αρχήν αντίδρασή των ξενοδόχων, είπε, είναι θετική.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν επιστροφή μέρους των αποκοπών ωφελημάτων που έγιναν στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2013.

Επίσης, μειώνονται οι αποκοπές στο φιλοδώρημα.

Ακόμα, αυξάνονται οι εκατέρωθεν εισφορές στο Ταμείο Προνοίας και μειώνονται οι αποκοπές για τα σπασίματα ζημιές σε εύθραυστα αντικείμενα.

Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, νοουμένου ότι θα εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που θα γίνουν σε όλες τις επαρχίες δήλωσε ο ΓΓ της Ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ, Μιλτιάδης Μιλτιάδους.

Η εκτίμηση, πρόσθεσε, είναι ωστόσο, ότι «είμαστε κοντά σε λύση».

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά, που προέκυψε μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφορούσε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, που έληξε στις 31/12/2015 και την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ως είχαν, πριν από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα