Το Erasmus+ βοήθεια πρόσφυγες και περιθωριοποιημένες ομάδες

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη κατά το έτος 2015, οι περισσότεροι από τη Συρία (γύρω στους 250 000) αλλά και από χώρες όπως το Αφγανιστάν, Κόσσοβο, Ιράν κ.ά. Κύριος λόγος η πολιτική αστάθεια και οι πολεμικές συγκρούσεις στις περιοχές αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς επίσης και τις ανάγκες που δημιουργούνται από μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση μετά τη ροή προσφύγων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ανανεώσει το πρόγραμμα Erasmus+ για

το έτος 2016 έτσι ώστε να διευκολύνει την συμπερίληψη των προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πρόσφατα δημιουργήσει δύο νέες ιστοσελίδες του Erasmus+ για το θέμα αυτό. Η πρώτη ιστοσελίδα αναφέρεται στο ζήτημα σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης του προγράμματος: Επαγγελματική Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Ενηλίκων: http://ec.europa.eu/education/policy/migration/index_en.htm

Η δεύτερη ιστοσελίδα αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης: http://ec.europa.eu/education/policy/migration/higher-education-refugees_en.htm

Ο Οδηγός του Προγράμματος Erasmus+ έχει προσθέσει τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη Βασική Δράση 1 (Κινητικότητα Νεολαίας) και Βασική Δράση 2 (Στρατηγικές Συνεργασίες).

Για τα έργα που αφορούν τη Νεολαία, στα κριτήρια έγκρισης των αιτήσεων έχει προστεθεί και το κατά πόσον το έργο θα σχετίζεται με την προσπάθεια συμπερίληψης προσφύγων, αιτητών ασύλου και περιθωριοποιημένων ομάδων.

Για τις Στρατηγικές Συνεργασίες (Βασική Δράση 2), οι οργανισμοί που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της νεολαία, ενθαρρύνονται να οργανώνουν δραστηριότητες που στοχεύουν στην συμπερίληψη των προαναφερόμενων ομάδων και στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Γενικότερα, τα έργα που αφορούν τη Νεολαία σε όλες τις Βασικές Δράσεις και τις Στρατηγικές Συνεργασίες έχουν ανανεωμένες προτεραιότητες οι οποίες συνάδουν με το προσφυγικό ζήτημα και που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους οργανισμούς να εργαστούν με τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο έγγραφο πολιτικής που έχει δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα αυτό εδώ: European Agenda on Migration.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ευρωπαϊκά έργα και ευκαιρίες, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα