Κόφτη στα παραπεμπτικά ασθενών σε ειδικούς γιατρούς βάζει ο ΟΑΥ

Κόφτη στα αχρείαστα παραπεμπτικά βάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με αφορμή περιστατικά καταχρήσεων που παρατηρούνται από προσωπικούς γιατρούς.

Σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ ημερομηνίας 30 Μαΐου, αναφέρει ότι «με τις καταχρήσεις να αποτελούν ένα από τα μείζονα θέματα που πλήττουν το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κατάρτησε τον περασμένο Μάρτιο ειδικό Σχέδιο Δράσης επιδιώκοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Μια από τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο Σύστημα, είναι ο μεγάλος

αριθμός μη αιτιολογημένων παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους ΠΙ προς άλλους παρόχους του ΓεΣΥ. Το πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης ο ΟΑΥ προχωρά με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού του ΠΙ και του συστήματος παραπομπής».

Τα μέτρα

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εφαρμογή δεικτών απόδοσης που συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ και οι οποίοι αφορούν στη συμπεριφορά των ΠΙ σε σχέση με τις παραπομπές που εκδίδονται προς ΕΙ. Επιπλέον εξετάζει και τις παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις.

Παράλληλα ο ΟΑΥ εντατικοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ΠΙ, καθώς και τη διαδικασία λήψης μέτρων προς τους ΠΙ που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, προωθούνται και άλλα μέτρα βελτίωσης του θεσμού του ΠΙ όπως εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών παραπομπής, εκπαιδεύσεις, ηλικιακά κριτήρια συμμετοχής ιατρών στο Σύστημα κ.ο.κ.. Επισημαίνεται ότι η σωστή λειτουργία του θεσμού του ΠΙ είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον σκοπός του είναι η παροχή αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και καθοδήγησης προς τους δικαιούχους για τη λήψη υπηρεσιών που χρειάζονται από τους υπόλοιπους παρόχους του ΓεΣΥ.

Η σωστή λειτουργία του θεσμού και του συστήματος παραπομπής οδηγεί στην αποφόρτιση των Ειδικών Ιατρών από περιστατικά που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Επιτυγχάνει επίσης την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Συστήματος, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους δικαιούχους που τις έχουν ανάγκη. Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί χρέος όλων μας να το διαφυλάξουμε, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον  Πρόεδρο της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών – οικογενειακών γιατρών, Ανδρέα Πολυνείκη για το ζήτημα ο οποίος ανέφερε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον ΟΑΥ. Μερικές από τις εισηγήσεις αφορούν παραπομπή απευθείας στους ειδικούς γιατρούς, αν πρόκειται για χρόνιες ασθένειες. Έφερε ως παράδειγμα τις επισκέψεις σε ΩΡΛ, οφθαλμίατρους και χρόνιους ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται απευθείας από τους ειδικούς γιατρούς.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που πρέπει να εννοηθεί ειδικά από τους ασθενείς είναι το ότι δεν ξυπνάμε το πρωί και πάμε σε γιατρό γιατί πονάμε την κοιλιά μας. «Θα πρέπει να γίνει μια διαπαιδαγώγηση στους ασθενείς να μάθουν ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ο σύμβουλός τους», είπε ο κ.Πολυνείκης. Τόνισε επίσης ότι και οι ειδικοί γιατροί δεν θα πρέπει να λένε στους ασθενείς ελάτε και θα τους πούμε να σας βάλουν το παραπεμπτικό. Ο δρ.Πολυνείκης είπε καταληκτικά ότι αναμένουν γραπτές απαντήσεις από τον ΟΑΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόφτη, ΟΑΥ,kofti, oaf