Συνέδριο ΕΛΚ: Εκλογή νέου προέδρου και διπλωματικές διεργασίες ΠτΔ-Αβέρωφ(vid)

Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο διεξάγεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα εκλεχθούν οι Αντιπροέδροι και ο Γενικός Γραμματέας.

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου είναι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σημειώνεται ότι ο Βέμπερ με κάθε ευκαιρία «κουνάει το δάκτυλο» στην Τουρκία και καταδικάζει την προκλητική της συμπεριφορά. Την

προηγούμενη εβδομάδα, σε ανάρτησή του στο τουίτερ σημείωσε: «Πλήρης υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύεται στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί συμμάχους. Το ερώτημα είναι θέλει πραγματικά να είναι μέρος της ένωσης αξιών μας;».

Από πλευράς Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συναντήσεις και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για το Κυπριακό όσο και τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας την 1η Ιουνίου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών του για άρση του αδιεξόδου, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκής ατζέντας, προεξάρχοντας του ενεργειακού και της επισιτιστικής κρίσης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποιεί από το πρωί σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιτρόπους, αρχηγούς κρατών και αρχηγούς κομμάτων.

Την Τετάρτη, θα συζητηθεί ψήφισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καταδικάζει την οποιαδήποτε θέση για λύση δυο κρατών στην Κύπρο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ομιλίες θα εκφωνηθούν από αριθμό Ουκρανών πολιτικών, όπως τον Βιτάλι Κλίτσκο, Δήμαρχο του Κιέβου, τη Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, αλλά και τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για προδοσία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο Ποροσένκο έφυγε από την Ουκρανία μέσω ενός συνοριακού περάσματος με την Πολωνία, για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αφού εξασφάλισε άδεια.

Σε βάρος του Ποροσένκο διεξάγεται έρευνα για προδοσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών μαχητών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα στο διάστημα που ήταν στην εξουσία, το 2014-15. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Τον Ιανουάριο ένας ουκρανός δικαστής απέρριψε το αίτημα εισαγγελέα να συλληφθεί ο Ποροσένκο σε σχέση με την υπόθεση, η οποία κατά τον πρώην πρόεδρο είναι κατασκευασμένη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το SigmaLive παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες του Συνεδρίου και θα μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. 

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Keywords
Τυχαία Θέματα