Nέος γύρος γεωτρήσεων στην ΑΟΖ του Ισραήλ - Αναφορά σε Eastmed και LNG

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ  Karine Elharrar ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας ανταγωνιστικής διαδικασίας για άδειες εξερεύνησης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Η Elharrar επανήλθε στην προηγούμενη απόφασή της πέρυσι να μην ξεκινήσει νέο γύρο αδειοδότησης ανοικτής θαλάσσης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συμβάλει στη γεφύρωση της ενδιάμεσης περιόδου πριν από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, η Elharrar είπε: «Παράλληλα με την ανάγκη να προχωρήσουμε προς τις ανανεώσιμες

πηγές ενέργειας στο κράτος του Ισραήλ, αφού έχει παραμεληθεί για πολλά χρόνια, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τις προκλήσεις και τους κινδύνους για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές ενέργειας, κατά τη μεταβατική περίοδο από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Από τη μια πλευρά, υπάρχει η προβληματική εξάρτηση της Ευρώπης από την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Από την άλλη, υπάρχει η αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ενεργειακών οικονομιών που βασίζονται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες. γνήσια ανησυχία για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο».

«Οι οικονομικές ανάγκες του Ισραήλ θα έχουν πάντα προτεραιότητα», είπε

Μιλώντας στην ισραηλινή "Globes" η Elharar επεσήμανε ότι μετά από συνομιλίες των τελευταίων μηνών με τους ομολόγους της στην Ευρώπη και την Αίγυπτο, θα υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης τις επόμενες εβδομάδες που θα δημιουργήσει την υποδομή για τις ισραηλινές πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου στην Ευρώπη. Το μνημόνιο θα είναι μια τριμερής συμφωνία μεταξύ ΕΕ, Αιγύπτου και Ισραήλ, η οποία θα είναι παρόμοια με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί με την Αίγυπτο, και η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να υπογράφουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους και να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση, και από εκεί στην Ευρώπη.

Η Elharrar πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα μεταφερθεί σε υπάρχοντες αγωγούς συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Nizzana στις εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο. Εξετάζονται και άλλοι τρόποι μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μεταξύ των μεθόδων που εξετάζονται είναι τα πλοία υγρού φυσικού αερίου (LNG), τα οποία θα αγκυροβολούν στις ακτές του Ισραήλ, καθώς και διάφοροι θαλάσσιοι αγωγοί από τα υπεράκτια κοιτάσματα προς την Αίγυπτο, την Τουρκία ή τη Δυτική Ευρώπη.

Η Elharrar πρόσθεσε, «Η εξέταση του αγωγού EastMed προς την Ευρώπη συνεχίζεται και το ερώτημα είναι αν θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα η κατασκευή του αγωγού».

Όταν ρωτήθηκε για τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για το Ισραήλ, η Elharrar είπε: «Οι ανάγκες της ισραηλινής οικονομίας θα έχουν πάντα προτεραιότητα, επίσης από την άποψη των απαιτούμενων αποθεμάτων για τα επόμενα χρόνια. Τώρα, με την έναρξη μιας πρόσθετης διαδικασίας, η τέταρτον, για την εξερεύνηση φυσικού αερίου και την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε, μπορούμε επίσης να αυξήσουμε την κλίμακα της παραγωγής και των εξαγωγών γαλανόλευκου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα