Κλιματική αλλαγή: «Επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση»

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης, τόνισε ότι χώρες της περιοχής που είναι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.  

Εξηγώντας ανέφερε ότι μπορεί να δηλώνουν στον ΟΗΕ ότι σκοπεύουν να απεξαρτητοποιηθούν

από το πετρέλαιο μέχρι το 2030 ή το 2050, όμως ακόμα, όχι μόνο συνεχίζουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ορυκτού καυσίμου, αλλά κάποιες απ αυτές αυξομειώνουν την παραγωγή επηρεάζοντας τις τιμές διεθνώς.

Ο Καρταλης επεσήμανε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν διαφορετική ανάγνωση της επόμενης μέρας, καθώς άλλες εισάγουν ενέργεια και άλλες παράγουν. Πρόκειται είπε,  για μια δύσκολη ισορροπία, όμως τόνισε ότι αυτές οι χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη των Παρισίων και θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν από τη μια μέρα στην άλλη.

 Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει διαφορετική ανάγνωση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ο Καρτάλης ανέφερε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή δεν χωράει διότι δημιουργεί προηγούμενα τα οποία, δεν βοηθούν στην ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Αντιθέτως είπε, πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στις ΑΠΕ.

Στη δίκη του τοποθέτηση ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σε θέματα περιβάλλοντος, Γιώργος Κρεμλής, σημείωσε πως το συνέδριο που πραγματοποιείται, αποδεικνύει τη σημασία των ζητημάτων που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή, είπε, είναι πιο έντονη στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό στέλνει μηνύματα για συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί.

Μιλώντας για το Συνέδριο η Επίτροπος περιβάλλοντος, Κλέλια Βασίλειου, σημείωσε πως είναι επιτακτικό να κινηθούμε άμεσα με τρόπους οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την περιοχή.

«Είναι ένα κομμάτι του πλανήτη το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα ευάλωτο στα θέματα της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.

Μόνο η επιστημονική προσέγγιση, τα επιστημονικά εργαλεία, είναι εκείνα τα οποία μας δίνουν τις κατευθύνσεις για την πορεία, πρόσθεσε, «για να οργανωθεί όλο αυτό το πλαίσιο σε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο να αφορά όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: «Hot spot» η Κύπρος - Το εφιαλτικό σενάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα