Βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία στους δημοσιογράφους για την «Υπόθεση Πήγασος»

Το Βραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους της "Υπόθεσης Πήγασος".

Οι αποκαλύψεις μιας διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων για το αμφιλεγόμενο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας ΝSO Group είχαν σοκάρει πριν από μερικούς μήνες τη διεθνή κοινότητα καθώς σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων, κυρίως δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και πολιτικών φέρονται να παρακολουθούνται για

καιρό μέσω του επίμαχου λογισμικού. Το προηγμένο λογισμικό κατασκοπίας μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ό,τι περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο: ηλεκτρονική αλληλογραφία, φωτογραφίες, βίντεο, προσωπικές συνομιλίες.

Στόχοι παρακολούθησης μέσω του Pegasus φαίνεται πως υπήρξαν και δημοσιογράφοι από το Αζερμπαϊτζάν, όπως η ερευνητική δημοσιογράφος Καντίγια Ισμαήλοβα. Το Pegasus πιθανώς σχετίζεται επίσης και με τη στυγερή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.


"Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία θα αναγνωρίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στη διατήρηση της δημοκρατίας μας και θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στους πολίτες για τη σημασία της ελευθερίας τουΤύπου. Το βραβείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο ζωτικό και συχνά επικίνδυνο έργο τους και να δείξει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους".

Το βραβείο θα απονεμηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή, για σημαντικά δημοσιογραφικά επιτεύγματα, τα οποία υπερασπίζονται και προάγουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 20.000 ευρώ.

Ποια ήταν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία;

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Μετά από παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.Η κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας της από τις αρχές οδήγησε, εν τέλει, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία της έρευνας και κάλεσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, το 2020 καταγράφηκαν 201 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση ύψους 40% σε σύγκριση με το 2019 και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, το 2014. Καταγράφηκε αριθμός "ρεκόρ" φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). "Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία του Τύπου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την ανεξαρτησία,την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διαρκεία της πανδημίας COVID-19.

Πηγή: Euronews 

Keywords
Τυχαία Θέματα