Ελλήνας: Τα λεφτά της ΕΕ για τους ρύπους, που μένουν στο ταμείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Διεθνής Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος μίλησε για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελάφρυνση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αρχικά ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συμβάλει η ίδια για βοήθεια στις χώρες. «Είναι στα χέρια της Δημοκρατίας για να εφαρμόσει τις νέες ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς είναι μια συμβουλή».

Ο κ. Έλληνας εξήγησε ότι η αύξηση του ηλεκτρισμού προήλθε από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου

και το κόστος των ρύπων. «Για το πετρέλαιο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αλλά για τους ρύπους κάναμε λάθη». Διευκρίνισε ότι δεν αυξήθηκε η χρήση ανανεώσιμων πηγών, μείναμε στο μαζούτ και μας έχει στοιχίσει. 

Διαβάστε ακόμη: «Ναι» στις πράσινες επιλογές για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Επεσήμανε ότι τα χρήματα που μαζεύονται για την πώληση δικαιωμάτων για ρύπους, επιστρέφονται στη Δημοκρατία και υπάρχει ένα περιθώριο τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων του διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. «Το μέσο κόστος τον χρόνο είναι 50 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν σχεδόν στο μισό».

Εξήγησε ότι αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για θέματα ενέργειας. «Ο σκοπός των χρημάτων είναι για υποχρεώσουν τις χώρες και τις εταιρείες να ρίξουν κάτω τους ρύπους».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την ευχέρεια στα κράτη για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα λεφτά για επιχορήγηση των ευάλωτων ομάδων και για επενδύσεις σε αναλώσιμες πηγές. «Δυστυχώς τα λεφτά μένουν στο ταμείο και υποχρεώσαμε την ΑΗΚ να βγάλει λεφτά από το ταμείο που έχει για επενδύσεις που χρειάζονται να γίνουν, στην επιχορήγηση για πτώση του ηλεκτρισμού».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι ψηλές τιμές του ηλεκτρισμού είναι μόνιμες διότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται πάνω από 70 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. «Το κόστος των ρύπων θα αυξάνεται συνεχώς και θα φτάσει 100 ευρώ τον τόνο».

Καταληκτικά μίλησε και για την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία σταθεροποιείται το δίκτυο και επιτρέπουν την υιοθέτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών. 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα