«Κλείδωσε» η παραμονή 90 χιλιάδων εποίκων

Θα υπάρξουν περιορισμοί για μεταβατική περίοδο στην απόκτηση περιουσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος
50-50 θα είναι οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας που θα φέρουν όπλα, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποσοστώσεις επί του εδάφους έχουν συμφωνηθεί

Λαλίστατοι αλλά και αποκαλυπτικοί υπήρξαν χθες οι δύο ηγέτες Αναστασιάδης - Ακιντζί μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης που πραγματοποίησαν για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, στις οποίες παρατηρήθηκε πρόοδος και σύγκλιση σε αρκετά θέματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπήρξε το ζήτημα της

ιθαγένειας, της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου. Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και την σφοδρή αντίδραση από πλευράς ΔΗΚΟ προκάλεσαν όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με τον αριθμό των 90 χιλιάδων εποίκων που συμφωνήθηκε ότι θα παραμείνουν στο νησί αν επιτευχθεί λύση.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον έγιναν οι υπολογισμοί για το πόσοι έποικοι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος επικαλέστηκε το Αρχείο Πληθυσμού, σημειώνοντας: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 117.545 Τουρκοκύπριοι που απέκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες. Υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που δεν αποτάθηκαν.

Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι κατ’ ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός φτάνει τους 130 χιλιάδες (Τουρκοκύπριοι). Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους, ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες.

Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο (Ανάν) που είχε προταθεί και απερρίφθη». Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο εποικισμός, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί έγκλημα πολέμου, το οποίο δεν παραγράφεται. Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι με βάση την πολιτική της Κυβέρνησης, δεν παραχωρείται ιθαγένεια εάν ο ένας γονέας είναι έποικος.

Ύπαρξη μεταβατικής περιόδου
Κληθείς να σχολιάσει αν ο κατοχικός ηγέτης αποδέχεται την εφαρμογή του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό ότι αυτό είναι ήδη συμφωνημένο, εντούτοις σε ορισμένα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε μάλιστα για την ύπαρξη μιας μεταβατικής περιόδου στο θέμα της μετεγκατάστασης, και συγκεκριμένα για περιορισμό στην έκταση του υποστατικού, της κατοικίας, της περιουσίας, των επαγγελματικών υποστατικών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

«Αλλά πάντοτε είναι μια μεταβατική περίοδος, μέχρις ότου και η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία φτάσει στα επίπεδα της ελληνοκυπριακής πολιτείας. Αλλά δεν είναι περιορισμοί ως προς την άσκηση του δικαιώματος. Είναι περιορισμοί τεχνικοί ως προς την έκταση», είπε.

Ρύθμιση ποσοστώσεων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε και το ζήτημα των ποσοστώσεων που θα υπάρχουν στα θέματα των δικαιούχων να ασκούν το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές. «Αυτή η ρύθμιση γίνεται και σε δικές μας δημοτικές εκλογές, όπως παραδείγματος χάρη στην Πέγεια, όπου η νομοθεσία επιτρέπει να τεθούν κάποιοι περιορισμοί, ώστε να διασφαλίζεται πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται οι άλλοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής» είπε.

Η «κατανόηση» της ΔΔΟ
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακιντζί ότι έχει επιφυλάξεις κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) και αν κατανοούν τον όρο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε την ομοσπονδία και ζήτησε να αντιληφθούν και οι άλλοι ότι κάποιες προτάσεις δεν συνάδουν με την ομοσπονδία, όταν εισάγουν συστατικά στοιχεία της συνομοσπονδίας. Και είναι και πολλά άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, είπε χαρακτηριστικά.

Στο 20% η νόμιμη διαμονή
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες στα κατεχόμενα έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την αριθμητική πλειοψηφία επί του εδάφους σε κάθε συνιστώσα πολιτεία. Συγκεκριμένα, είπε πως για την τ/κ πλευρά έχει σημασία η διατήρηση της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας, οι οποίες συνδέονται, όπως είπε, με την έννοια της νόμιμης διαμονής/κατοικίας με προεκτάσεις και στις τοπικές εκλογές.

«Επιβεβαιώσαμε μια συμφωνία, βάσει της οποίας το δικαίωμα νόμιμης διαμονής θα αναγνωριστεί στο 20%, το περισσότερο σε σχέση με τους εσωτερικούς υπηκόους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, σε όσους έρθουν από την άλλη συνιστώσα πολιτεία. Ώστε η πλειοψηφία των Τ/κ σε αυτή την πλευρά να μην τεθεί με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο».

Αφαιρούν το δικαίωμα ψήφου
Μαζί με αυτό, συνέχισε, υπάρχει βεβαίως και το δικαίωμα διαμονής, που δεν θα περιλαμβάνει κανένα πολιτικό δικαίωμα, λέγοντας πως αυτό είναι μια αναπόφευκτη εφαρμογή σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Όποιος θέλει μπορεί να μείνει όπου θέλει, να καταλύσει, αν θέλει να κάνει εξοχικό, να πάρει διαμέρισμα αν θέλει να μείνει, να εργαστεί αν βρει δουλειά, να προσφύγει στην τοπική διοίκηση για να φτιάξει μια επιχείρηση και να την κάνει, αν πάρει την άδεια. Όλες αυτές οι πιθανότητες θα υπάρχουν και στις δύο πλευρές, ωστόσο αυτά δεν θα περιέχουν πολιτικά δικαιώματα».

50-50 η ομοσπονδιακή αστυνομία
Μεταξύ άλλων, ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε αναφορά στο θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, διαψεύδοντας μάλιστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον ε/κ Τύπο για αναλογία 60-40%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη συμφωνία για 5.000 αστυνομικούς της ε/κ συνιστώσας πολιτείας και 3.100 της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 60-40%, δεν διαταράχθηκε.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα είπε πως αυτό που έχει σημασία για τους Τ/κ είναι οι μονάδες που θα φέρουν όπλα και όχι η αριθμητική ισότητα αυτών που θα είναι στα γραφεία. Συμφώνησαν, είπε, όσον αφορά στις μονάδες που θα έχουν δικαίωμα χρήσης όπλων και στην κοινή επιτροπή ερευνών να είναι μισοί-μισοί. «Το 60-40 γι' αυτούς που θα είναι στα γραφεία, το αποδεχθήκαμε», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτή η αναλογία δεν αφορά όλα τα θέματα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Επιμονή στην παραμονή τουρκικού στρατού
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το ότι λύση στο Κυπριακό με παραμονή τουρκικού στρατού δεν είναι λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «μετά τη λύση δεν θα μείνει άλλωστε τόσος τουρκικός στρατός.

Ένα από τα αποτελέσματα της λύσης θα είναι και η σταδιακή μείωση του τουρκικού στρατού. Αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν υπάρχει πρότασή μας για παραμονή 40.000 στρατιωτών εδώ. Κάνουμε λόγο μόνο για την ύπαρξη ενός αριθμού στρατιωτών, ο οποίος θα συμφωνηθεί».

Στην Ιρλανδία ο Πρόεδρος
Σήμερα το πρωί θα ακολουθήσει νέα σύντομη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το απόγευμα ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο, της Ιρλανδίας, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Michael D. Higgins, τον Πρωθυπουργό της χώρας Enda Kenny, τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας Sean O Fearghail και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Denis O'Donovan.

Τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ιρλανδίας, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευρωπαϊκά ζητήματα, περιλαμβανομένου και του Brexit, το Μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Δουβλίνου κ. Brendan Carr, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης ΙΙΕΑ (Institute of International and European Affairs), με θέμα «Το όραμά μου για τον ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ» (My vision of Cyprus’ role in the European Union).

Το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου θα πάει στο Μάαστριχτ, όπου θα παραστεί στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα 25χρονα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ακολούθως στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το πρωί της 22ας Οκτωβρίου.

Keywords
διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το φως, δηκο, λύση, σημαίνει, εκλογες, φως, στρατος, νέα, βουλη, κυπρος, european, vision, βρυξέλλες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, εκλογες 2012, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, διαβατηριο, αδεια, βημα, δουλεια, ηγετης, θεμα, ιθαγενεια, ιρλανδια, κυπρου, νησι, περιοδος, φως, αξιζει, βρυξέλλες, γινεται, γραφεια, δηκο, δηλωση, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, διοικηση, δουβλινο, ειπε, υπαρχει, εννοια, ιδια, ιδιο, λεπτομερειες, λύση, λογο, μααστριχτ, μειωση, οραμα, παιδια, πιθανοτητες, πολιτεια, πρωι, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, σχεδιο, ταυτοτητα, το φως, φτανει, δικαιωμα, εφαρμογη, εξοχικο, ηγετες, χωρα, μεινει, σημαίνει, θεματα, βεβαιως, vision, european
Τυχαία Θέματα