Μέρα αξιολόγησης,στον απόηχο του "κλειδώματος" 90χλδ εποίκων

Σε αξιολόγηση του έργου, που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της νέας εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, και σε καθορισμό του επόμενου προγράμματος θα προβούν στη νέα συνάντηση, που θα έχουν στις 9.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, στις οποίες παρατηρήθηκε

πρόοδος και σύγκλιση σε αρκετά θέματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπήρξε το ζήτημα της ιθαγένειας, της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου.

Αναφορικά με τον αριθμό των εποίκων που συμφωνήθηκε ότι θα παραμείνουν στο νησί αν επιτευχθεί λύση ο Πρόεδρος της δημοκρατίας έκανε λόγο για 90 χιλιάδες. Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο Ανάν, είπε, που είχε προταθεί και απορρίφθηκε.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος επικαλέστηκε το Αρχείο Πληθυσμού, σημειώνοντας: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 117.545 Τουρκοκύπριοι που απέκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες. Υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων, που δεν αποτάθηκαν. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι κατ' ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός των Τ/κ φτάνει τις 130 χιλιάδες.

Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων, που ενδεχομένως να είναι σε μικτούς γάμους, ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει, είπε, τις 90 χιλιάδες.

Εξάλλου, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι με βάση την πολιτική της Κυβέρνησης, δεν παραχωρείται ιθαγένεια εάν ο ένας γονέας είναι έποικος.

Keywords
Τυχαία Θέματα