Κιζίλγιουρεκ: Αναγκαία η κεντρική διαχείριση κατά της κλιματικής κρίσης

Χρειαζόμαστε κεντρική διαχείριση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Προς μια ΕΕ πιο ανθεκτική στις καταστροφές - προστατεύοντας τους ανθρώπους από ακραίους καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές», που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της ΕΚ στο Στρασβούργο. Σημειώνεται ότι η συζήτηση γίνεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δεν πρόκειται να εκδοθεί ψήφισμα.

Αρχικά, ο Κιζιλγιουρέκ είπε ότι «οι τραγικές συνέπειες

του καύσωνα, των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών, όπως φάνηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη διδάγματα που πρέπει να ληφθούν καθώς και δράσεις που πρέπει να γίνουν». Τόνισε επίσης ότι «η ευπάθεια των κοινωνιών μας παραμένει πολύ υψηλή παρά τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των χωρών και τις επενδύσεις σε προηγμένο εξοπλισμό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι επιστήμονες μάς έχουν ήδη προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό: αυτό που θεωρούσαμε «ακραίο» και «απίθανο» τώρα γίνεται «business as usual». Ανέφερε ότι οι υποδομές και η προστασία μας πρέπει να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

Επιπλέον, ο Κιζιλγιουρέκ είπε ότι η έλλειψη κατάλληλης και έγκαιρης ανθρώπινης δράσης, επιτρέπει στην κλιματική αλλαγή να μετατραπεί σε κλιματική κρίση. «Η πολυπλοκότητα των καταστροφών συνεπάγεται έγκαιρο σχεδιασμό και απαιτεί διακυβέρνηση υψηλού επιπέδου και δυναμικής αντίδρασης», πρόσθεσε.

«Ενάντια στους απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, χρειαζόμαστε κεντρική διαχείριση. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε την πανδημία, μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα