Οι πυλώνες δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Το σχέδιο και τους πυλώνες δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων παρουσίασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρίστος Μηνά, και οι συνεργάτες του, σε αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τον Διεθνή Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB - International Narcotics Control Board).

Η εν λόγω Επιτροπή θα βρίσκεται στην Κύπρο

από σήμερα μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου και σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη προγραμματιστεί εκ μέρους της ΑΑΕΚ συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων ελέγχου των ναρκωτικών και πιθανοί τρόποι βελτίωσης του πολιτικού πλαισίου στον τομέα των παράνομων ουσιών εξάρτησης.

Ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η  Επιτροπή για τον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών, το INCB, δημιουργήθηκε από την ενιαία σύμβαση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά το 1961. Πρόσθεσε ότι σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η εφαρμογή όλων των διεθνών συμβάσεων που αφορούν στα ναρκωτικά, ο έλεγχος της εφαρμογής και εισηγήσεις για βελτίωση αυτών των συμφωνιών σε όλα τα κράτη.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή επισκέπτεται μετά από 25 χρόνια την Κύπρο σε υψηλό επίπεδο με το μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής Cornelis P. de Joncheere και την Ha Fung Cilla Ng, εκ μέρους της Γραμματείας της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΑΑΕΚ ως ο ανώτατος εθνικός συντονιστικός φορέας για τα ναρκωτικά και όχι μόνο για τις παράνομες, αλλά και τις νόμιμες ουσίες στην Κύπρο, έχει συντονίσει και οργανώσει τις επισκέψεις και διάλογο που θα κάνει η INCB με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, το Κρατικό Χημείο, το Τμήμα Τελωνείων, αλλά και με διάφορους ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα των εξαρτήσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η Αρχή θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με την Επιτροπή το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, το σχέδιο και τους πυλώνες δράσης ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποσταλούν εκ μέρους του INCB οι εισηγήσεις και οι παρατηρήσεις με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση και συμμόρφωση της Κύπρου, που όπως δήλωσε ο κ. Μηνά «ήδη βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο με όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα ναρκωτικά».

Εκ μέρους του Συμβουλίου της Επιτροπής INCB, ο Cornelis P. de Joncheere, είπε ότι το INCB είναι ένα όργανο που εδρεύει στην Βιέννη και έχει συσταθεί για να διατηρεί την εποπτεία του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι γίνεται συνεργασία μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου ούτως ώστε να γίνει προσπάθεια αφενός να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα που έχουν σημαντική ιατρική χρήση να είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα να γίνει προσπάθεια να αποτραπεί η παράνομη παραγωγή, διακίνηση και χρήση των ουσιών που δημιουργούν εξάρτηση.

Επεσήμανε ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι ένα παγκόσμιο, δύσκολο ζήτημα προσθέτοντάς ότι ως Επιτροπή «συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσω της συνεργασίας ώστε να περιορίσουμε αυτό το πρόβλημα αλλά και να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία όσον αφορά την πρόληψη, την παράνομη χρήση ναρκωτικών, την πρόληψη των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών, τη θεραπεία των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών, και από κοινού να βοηθήσουμε και πάλι στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Πρόσθεσε ότι μέρος αυτού του έργου είναι ότι σε τακτική βάση γίνονται επισκέψεις σε χώρες και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο με τις αρχές προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαφορετικές πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα