«Κίπρις»: Τα 506 περιστατικά με ΗΙV είναι αισιόδοξος αριθμός

Τα θέματα υγείας απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τους οροθετικούς με τον ιό του AIDS/HIV, στα στατιστικά για τα νέα περιστατικά καρκίνου στα κατεχόμενα, στα αποτελέσματα της έρευνας Γκεζιτζί, στην ανεύρεση πτώματος σε παραλία στην κατεχόμενη Κερύνεια και στις συγκεντρώσεις των «υποψηφίων».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Άσε μας», αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας Γκεζιτζί που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τις επερχόμενες

«εκλογές» και γράφει ότι είναι αναξιόπιστα τα αποτελέσματα, με τον αρθρογράφο να διερωτάται πώς είναι δυνατόν εντός τριών ημερών να γίνει έρευνα με πέραν των τεσσάρων χιλιάδων ατόμων. Αλλού αναφέρεται σε πτώμα που βρέθηκε σε παραλία στην κατεχόμενη Κερύνεια και ανήκει σε 60χρονο άντρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά. Γράφει, ακόμα, ότι πορεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πραγματοποίησε η τ/κ συντεχνία των δασκάλων, ΚΤΟΣ, για τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ενάντια στην ανισότητα στην παιδεία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ο εφιάλτης του καρκίνου», γράφει ότι συνεχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά καρκίνου στα κατεχόμενα, ενώ κατά τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 751 νέα περιστατικά καρκίνου. Η εφημερίδα προβάλλει και τα αποτελέσματα της έρευνας Γκεζιτζί σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες «εκλογές», σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα Εθνικής Ενότητας βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 34,2%. Αναφορά γίνεται και στη διάσκεψη Τύπου του «δημάρχου» κατεχόμενης Λευκωσίας σχετικά με τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και η ανακοίνωση του ότι ήδη άρχισε ο σχεδιασμός για τη λειτουργία ακόμα ενός.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «751 νέα περιστατικά καρκίνου εντός ενός έτους», αναφέρεται σε στοιχεία του συνδέσμου στήριξης καρκινοπαθών, σύμφωνα με τα οποία κατά το διάστημα Μάρτης 2016 – Σεπτέμβριος 2017 καταγράφηκαν 751 νέα περιστατικά καρκίνου στα κατεχόμενα, από τα οποία τα 275 περιστατικά αφορούν καρκίνο του μαστού. Γράφει, ακόμα, ότι πρόβλημα στην ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς στα κατεχόμενα αλλά και των εξαγωγών αντιμετωπίζει εταιρεία γάλακτος λόγω της μείωσης του γάλακτος από τους παραγωγούς. Αναφορά γίνεται και στην εκδήλωση για τα πρώτα γενέθλια της συμμαχίας Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας - νέες δυνάμεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα 506 περιστατικά με ΗΙV είναι αισιόδοξος αριθμός», γράφει ότι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, ειδικοί σχολίασαν τα τελευταία στοιχεία για τα περιστατικά με οροθετικούς με τον ιό του AIDS/HIV, λέγοντας ότι οι ίδιοι ανάμεναν ότι ο αριθμός των περιστατικών θα ήταν πέραν των χιλίων, ενώ σημείωσαν ότι τα ΜΜΕ παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση κατά 3 τουρκικές λίρες (0,65 ευρώ) της τιμής πώλησης του υγραερίου. Προβάλλει, ακόμα, την εκδήλωση στήριξης - πορεία της ΚΤΟΣ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Παζλ ελέγχου στην υγεία», αναφέρεται στα προβλήματα στον τομέα της υγείας και γράφει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «νόμοι» που καθορίζουν τα πλαίσια εργασιών στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και ιδιωτικά νοσοκομεία, εντούτοις κανείς δεν τους εφαρμόζει και δεν γίνονται και έλεγχοι, με το «υπουργείο» υγείας να απαντά ότι ο τελευταίος έλεγχος έγινε τον Αύγουστο. Αναφέρεται, ακόμα, στις τιμές των λαχανικών στα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές και στην Τουρκία και δίνει συγκριτικά τιμές φρούτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τιμή πώλησης των φρούτων και λαχανικών στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ ψηλές, ενώ οι χαμηλότερες τιμές είναι στην Τουρκία. Γράφει, ακόμα, ότι ανακοινώθηκε και άλλη αύξηση στην τιμή πώλησης του υγραερίου από 9,97 ευρώ σε 10,62 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα