Κίνημα Οικολόγων: Δελτίο Τύπου ή δελτίο θυέλλης

Επί της ουσίας το κοινό δελτίο Τύπου που διάβασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του.

"Μας ανακοίνωσαν τις γνωστές διαφορές, το πώς θα λυθούν οι διαφορές δε μας είπαν. Με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, με πολυμερή ή ασφυκτικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα; Το κοινό δελτίο Τύπου που αφορά τις συνομιλίες και διάβασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο επί της ουσίας σε όσα, έστω και από διαρροές, γνωρίζουμε. Μας είπαν ότι

έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ήδη γνωστά ζητήματα και παραμένουν οι διαφωνίες στα κρίσιμα (εδαφικό, ασφάλεια) στα οποία έγινε μόνο... ιδεοθύελλα (brainstorming).

Αυτό που δε μάθαμε είναι το πώς θα λυθούν τα δύσκολα ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια, όταν η Τουρκία εμμένει στις προκλητικές της θέσεις. Για αυτό ζητείται άραγε, όπως μας ανακοινώθηκε, να αυξήσει τη δική του προσωπική εμπλοκή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόοδο των συνομιλιών; Αν αυτό δε σημαίνει επιδιαιτησία - όπως διατείνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - τότε τι άλλο είναι;"

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Μπαν Κι Μουν δε δύναται να παρεμβαίνει στις συνομιλίες. Δεν μπορεί να καταθέτει προτάσεις, ούτε βεβαίως να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη. Αυτή η περίεργη αναφορά στο "δελτίο Τύπου", εκτιμούμε ότι προοιωνίζει αλλαγή του ρόλου του κ. Μπαν Κι Μουν.

Ξεκαθαρίζει, ότι δε δέχεται καμία αλλαγή ή αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.

"Απορρίπτουμε την επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Μιλώντας για χρονοδιαγράμματα, ενοχλεί η δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016 γιατί συνάδει με τους επικοινωνιακούς στόχους της Τουρκίας και ενισχύει τις στοχοθετήσεις της σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα, άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αναστολή γεωτρήσεων κ.ο.κ."

"Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι αποτελεί λάθος η συμμετοχή στην λεγόμενη "τριμερή διάσκεψη" της 25ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τόσα ζητήματα ανοικτά και με τις φήμες να οργιάζουν για συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων στη συνάντηση. Εξού και η αλλαγή της ημερομηνίας ώστε να πλησιάζει περισσότερο στη γενική συνέλευση των ΗΕ.

Διεκδικούμε το δικαίωμα του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ λαού να γνωρίζει τι ακριβώς προετοιμάζεται για το μέλλον του και την επιβίωση του. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σεβαστεί τον λαό που εκπροσωπεί. Δεν επιτρέπεται να συνεχίζει να βαδίζει στα σκοτάδια της μυστικής διπλωματίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα