Κεραυνός: Ο φορέας για ΜΕΔ έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια

Την άποψη ότι η δημιουργία ειδικού φορέα για τη διαχείριση κόκκινων δανείων θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την τραπεζική κρίση του 2013, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Κεραυνός ανέφερε ότι αν η εν λόγω λύση είχε εφαρμοστεί

κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης το 2013, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, η υλοποίησή της θα ήταν ευκολότερη, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν μεγαλύτερη, ενώ το σημερινό πρόβλημα δεν θα υπήρχε, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση.

«Σήμερα, λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει και της διόγκωσης των προβλημάτων, (ο φορέας) παραμένει ως μία εναλλακτική λύση, αλλά σίγουρα είναι πιο δύσκολη, πιο πολύπλοκη και θέλει μεγαλύτερη προσοχή», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Σύμφωνα με τον κο Κεραυνό, οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι συνάρτηση των λόγων που δημιούργησαν τα κόκκινα δάνεια, κάτι που δεν έχει αναλυθεί αρκετά ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος, την περίοδο της τραπεζικής κρίσης είχε καταθέσει προτάσεις οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν τότε, αλλά τώρα, που είναι πλέον αργά, επανέρχονται στο τραπέζι.

«Στο πρώτο μνημόνιο που είχε καταρτισθεί, η ίδια η Τρόικα είχε συμπεριλάβει την πρόνοια για δημιουργία φορέα (διαχείρισης κόκκινων δανείων). Αυτό ξαφνικά εξαφανίστηκε μέσα από το υπογεγραμμένο μνημόνιο και είναι αξιοσημείωτο που κανένας και ιδιαίτερα η Τρόικα, που είχε επιμείνει, δεν διερωτήθηκε», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα «τερματισμένα δάνεια» και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σωστή διαχείρισή τους, ο κος Κεραυνός απάντησε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα σχετικά νομικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να εμπλουτιστούν, κάτι που απαιτεί μέγιστη πολιτική συναίνεση.

Όπως είπε, το γεγονός ότι στους ισολογισμούς των τραπεζών υπάρχουν κόκκινα δάνεια αποτελεί μια «ασφυκτική κατάσταση», αναγκάζοντάς τες να μην διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς ανάγκες κεφαλαίων.

Πρόσθεσε δε ότι ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει τις εποπτικές πιέσεις των τραπεζών, ενώ θα έχει βάθος χρόνου και περιθώριο ώστε να μπορέσει να γίνει σωστή διαχείριση.

Όσον αφορά στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας τέτοιος φορέας, ο κος Κεραυνός απάντησε ότι τέτοια μπορεί να είναι οι εκποιήσεις, η διαγραφή υπολοίπων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι με τις νέες εποπτικές οδηγίες δημιουργούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Αναφορά έκανε και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, καλώντας παράλληλα τις Αρχές να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με τα προβλήματα της τράπεζας ή και να διορθώσουν.

Όπως είπε, η ιδιωτικοποίηση είναι μια εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανένα, καθώς -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά θέσμια- μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι κρατικοποιημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα