Χωρίς το ΥΠΟΙΚ και Κεντρ.Τράπεζα η συνεδρία για Συνεργατισμό

Τρεις και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τον Συνεργατισμό, χωρίς σε αυτή να παραστούν το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα.

Η συζήτηση γύρω από τον Συνεργατισμό και το μέλλον του θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Πέμπτη (29/3) στη Βουλή.

Όπως μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ,

στη συνεδρία, που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, το κυβερνητικό στρατόπεδο δέχτηκε τις επιθέσεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς του σε σχέση με τον Συνεργατισμό από το 2013 και μετά.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα κληθεί να δώσει τις θέσεις της Κυβέρνησης επί του θέματος.

Αν και αρχικά, τα μέλη της Επιτροπής είχαν αποφασίσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών το μέρος της συνεδρίας που ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα ενημέρωνε για τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου και ελέγχου συμμόρφωσης που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) για την περίοδο 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016, τελικά ολόκληρη η συνεδρία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο έλεγχος περιλάμβανε και το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με τη ισπανική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και ακινήτων Altamira.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της για την ΣΚΤ την 1η Ιουνίου του 2018.

Στη συνεδρία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για τη Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στον Συνεργατισμό Διονύσης Διονυσίου, ο Γενικός Διευθυντής και η Διευθυντική Ομάδα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Με το πέρας της συνεδρίασης, προέβησαν σε δηλώσεις πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, δηλώσεις έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τα σχέδιά της για τον Συνεργατισμό.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να εξετάσει προτάσεις της κυβέρνησης, εάν αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για το ΔΗΚΟ το πρόβλημα δεν το έχει ο Συνεργατισμός, αλλά όλο το τραπεζικό σύστημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς κυβέρνησης για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση στον Συνεργατισμό.

Στην συνεδρία είχε κληθεί να παραστεί και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ωστόσο απέστειλε επιστολή ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι δεν θα παραστεί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο και για την κακοδιαχείριση που υπήρξε στον Συνεργατισμό.

Παράλληλα, δικαιωμένος δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης για την επιμονή του, μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου, να εγγράψει το σχετικό ζήτημα στη Βουλή.

Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι ο παράγοντας κακοδιαχείριση επηρέασε την πορεία του Συνεργατισμού, υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, ότι η Εποπτική Αρχή ανέβασε τις απαιτήσεις τους, παρά τις όποιες καλές επιδόσεις του Συνεργατισμού τον τελευταίο χρόνο.

Sigmalive/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα