Κατσουρίδης: Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόγραμμα της τρόικας

Την άποψη ότι η Κυβέρνηση στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα θα εφαρμόσει «το πρόγραμμα της τρόικας χωρίς την τρόικα», εξέφρασε ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Κυβέρνηση, καθώς η επιτήρηση από τους δανειστές, όπως προβλέπεται, εξάλλου, από τους όρους της συμφωνίας για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα συνεχίζεται για αρκετά

χρόνια ακόμα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

«Η επιτήρηση (που συνεχίζεται) δεν είναι η επιτήρηση ενός φίλου που περνάει και χαιρετάει, αλλά η επιτήρηση ενός άσπονδου φίλου που περνάει και αν καταλάβει ότι έχεις παρεκκλίνει, δεν θα μείνει στις συστάσεις», είπε.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι μια κυβέρνηση που ακόμη και προεκλογικά -περίοδος στην οποία τέτοιες δηλώσεις κόστιζαν- ισχυριζόταν ότι πρόκειται επί της ουσίας για το δικό της πρόγραμμα, με μέτρα τα οποία θα λάμβανε ούτως ή άλλως.

«Κάτι που δεν δίσταζε να το εφαρμόσει προεκλογικά, θα διστάσει μετεκλογικά;», διερωτήθηκε.

«Δεν έχουν σημασία τα ονόματα στο Υπουργικό Συμβούλιο»

Όσον αφορά στις διεργασίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς, όποια και να είναι τα πρόσωπα και όσο καλές ικανότητες κι αν έχουν, θα πρέπει να το ακολουθήσουν.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν υπάρξουν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν εμπίπτει ή όχι στο πρόγραμμα, την ώρα της σύγκρουσης μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, κάτι που δεν είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνο του ΓεΣΥ και το πολυασφαλιστικό μοντέλο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δηλωθείσα πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, ο κ. Κατσουρίδης σχολίασε ότι οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, αναλόγως με το πώς τις ερμηνεύει κανείς.

«Ευρεία κοινωνική αποδοχή, μπορεί να σημαίνει ότι όλοι να είναι από τον χώρο του ΔΗΣΥ, αλλά να έχουν παράλληλα και ευρεία κοινωνική αποδοχή. Εγώ, σύμφωνα με την κοινή λογική, βάζω κάποια ερωτήματα και τα απαντώ: αν ήμουν οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα συμμετείχα με δικό μου άτομο στην κυβέρνηση; Με βάση την προεκλογική εκστρατεία, όχι», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προηγούμενα χρόνια «ανατινάχθηκαν όλες οι γέφυρες» και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση μετεκλογικά.

«Από εκεί και πέρα, αν ο Πρόεδρος επιλέξει κάποιους κι αυτοί δεχτούν προσωπικά, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα», είπε, διευκρινίζοντας ότι, κατά τη δική του άποψη, όταν ανήκεις σε έναν πολιτικό χώρο, δεν μπορείς να αποφασίζεις από μόνος σου.

Φαύλος κύκλος η αποχή

Ερωτηθείς σχετικά με το υψηλό ποσοστό αποχής, ο κ. Κατσουρίδης χαρακτήρισε το φαινόμενο ως έναν «φαύλο κύκλο», λέγοντας ότι από τη μια είναι δικαιολογημένη, αλλά από την άλλη όχι.

«Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν συμμετέχει, τι μπορεί να αλλάξει; Τίποτα. Αλλά αν κάποιος θέλει να φέρει κάποια Αλλαγή, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες και να επιλέξει εκείνο το οποίο θεωρεί ως καλύτερο. Όμως, φανταστείτε ένα πρωί να ανοίξει η κάλπη και η πλειοψηφία να είναι λευκά», είπε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρόποι αντίδρασης για τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους, όμως, δεν περιλαμβάνεται η αποχή, που, όπως είπε, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στην ερώτηση αν τελικά τα μεγάλα κόμματα τα οποία αποτελούν το λεγόμενο «κομματικό κατεστημένο» βολεύονται ή ευνοούνται μακροπρόθεσμα από ένα υψηλό ποσοστό αποχής, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς, αν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα των exit poll των πρόσφατων εκλογών, όπως τα παραθέτουν οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, θα δει ότι τα κόμματα, σε γενικές γραμμές, πέτυχαν υψηλή συσπείρωση.

Κοινή γλώσσα στο Κυπριακό;

Όσον αφορά στο κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης θεωρεί ότι το ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι κατά πόσο μπορεί να βρεθεί μια κοινή γλώσσα από τις πολιτικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα ποιες είναι οι κινήσεις που θα μας οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών.

«Αν πάει ο Πρόεδρος στις συνομιλίες με τις θέσεις των κομμάτων όπως τις ακούσαμε τόσο προεκλογικά όσο και τη νύχτα, αλλά και την επομένη των εκλογών, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Μπορεί, βέβαια, κάποιος να ισχυριστεί ότι ο ΠτΔ πήρε τη λαϊκή έγκριση για την πολιτική του στο Κυπριακό. Καταρχάς, διαφωνώ, υπό την έννοια ότι ο πολίτης δεν επιλέγει Πρόεδρο μόνο για ένα θέμα. Η ζωή το έχει αποδείξει το 2004. Άλλες ήταν οι βουλές του μεγάλου κόμματος, του ΔΗΣΥ, και άλλο του λαού, που πήρε άλλη θέση», είπε.

Όπως διευκρίνισε, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα συμπεριφερθεί ο πολίτης όταν θα έχει μπροστά του συγκεκριμένο σχέδιο, προσθέτοντας ότι το ξεκάθαρο μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών, είναι ότι το 65% έχει προκρίνει ως καλύτερη λύση του Κυπριακού τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα