Κατσαρίδες, οι απόλυτοι «Survivors» επέστρεψαν - Πώς να απαλλαγείτε (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κατσαρίδες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι σχεδόν παντού γύρω μας, κρυμμένες στους τοίχους, τους υπονόμους και ίσως το ντουλάπι σας. Είναι επίσης ένα από τα πιο απεχθέστερα έντομα από τους ανθρώπους.

Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, θα είστε αποφασισμένοι να εξολοθρεύσετε τις ενοχλητικές κατσαρίδες στο σπίτι σας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτές, παραμένει εντυπωσιακό ότι καταφέρνουν να ευδοκιμήσουν σε όλο τον κόσμο;

Ακολουθεί μια μεταγραφή του

βίντεο από το Science Insider

Γενικά πάνω από 3.500 είδη κατσαρίδων ζουν σε αυτόν τον πλανήτη.

Τα καλά νέα;  Μόνο περίπου 30 από αυτά τα είδη έχουν προσαρμοστεί για να ζουν γύρω από τον άνθρωπο. Τα κακά νέα; 30 είδη κατσαρίδων μπορούν να ζήσουν γύρω μας!

Οι κατσαρίδες είναι ένα από τα πιο κοινά παράσιτα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να τις εξοντώσουν. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσες φορές τις πατάμε, τις  σκουπίζουμε και τις βομβαρδίζουμε με τοξικές χημικές ουσίες, αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα φαίνονται πάντα να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Λοιπόν τι συμβαίνει;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην κατσαρίδα που πιθανότατα γνωρίζετε καλύτερα από ότι θα θέλατε: Periplaneta Americana. AKA: η αμερικανική κατσαρίδα.

Αλλά αυτό το όνομα είναι παραπλανητικό. Αυτός ο τύπος είναι στην πραγματικότητα από την Αφρική και όχι από την Αμερική. Έφτασε στις ΗΠΑ με προσβολή πλοίων τον 16ο αιώνα. Από τότε έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Αποδεικνύεται, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη κατσαρίδας γύρω. Mια σχετικά νέα έρευνα αποκάλυψε ότι έχει ένα τεράστιο γονιδίωμα - ένα από τα μεγαλύτερα από όλα τα μελετημένα έντομα!

Και πολλά από αυτά τα γονίδια είναι ακριβώς αυτό που καθιστά αυτή την κατσαρίδα έναν αληθινό Survivor. Ας ξεκινήσουμε με τα γονίδια του που σχετίζονται με κάτι που ονομάζεται χημειοαντίληψη Έτσι, οι κατσαρίδες μυρίζουν και δοκιμάζουν το περιβάλλον τους.

Αποδεικνύεται, είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερες στο να μυρίζονται  και να τρώνε φαγητό από τα περισσότερα άλλα έντομα. Η αμερικανική κατσαρίδα έχει 154 οσφρητικούς υποδοχείς για μυρωδιά και 544 γευστικούς υποδοχείς για γεύση - περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έντομο στον πλανήτη!

Ως αποτέλεσμα, αυτές οι κατσαρίδες δεν είναι επιλεκτικές. Σίγουρα, τους αρέσει το τυρί, το κρέας και η ζάχαρη όπως και οι υπόλοιποι από εμάς. Αλλά θα κυνηγούν επίσης για πράγματα όπως χαρτόνι, βιβλιοδετικά βιβλία, ανθρώπινα νύχια, σάπιο κρέας, αίμα, περιττώματα, ακόμη και το ένα το άλλο.

Αυτές οι κατσαρίδες ήταν γνωστό ότι τρώνε άλλες νεκρές ή ανάπηρες κατσαρίδες - όλα στο όνομα της επιβίωσης. Αυτή ακριβώς η διαφορετική διατροφή καθιστά εύκολο να βρουν ένα γεύμα σχεδόν οπουδήποτε, ακόμα κι αν είναι δηλητηριώδες για τα περισσότερα ζώα.

Αυτή η κατσαρίδα έχει ένα σωρό γονίδια που ονομάζονται cytochrome p450s, τα οποία το βοηθούν να αντέξει δηλητηριώδη χημικά όπως η μέντα. Αυτά τα γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα αποτοξίνωσης, τα οποία διατηρούν τα έντομα ασφαλή.

Επιπλέον, αυτή η κατσαρίδα έχει ένα εξαιρετικά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που αναζητά και σκοτώνει επιβλαβή μικρόβια και μύκητες, κάνοντας το πιο ανθυγιεινό περιβάλλον να μοιάζει με ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων!.

Υπάρχει και μια τρομακτική διάσταση: οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν για σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς το κεφάλι τους. Ναι, δεν είναι μύθος. Δεν έχουν ένα δίκτυο υψηλής πίεσης αιμοφόρων αγγείων, όπως οι άνθρωποι, οπότε δεν σκοτώνονται. Αντ 'αυτού, οι λαιμοί τους στην πραγματικότητα σφραγίζουν το άνοιγμα.

Δεν μπορούν να αναγεννήσουν ολόκληρο το κεφάλι, αλλά οι κατσαρίδες έχουν ένα εντυπωσιακό σύνολο αναγεννητικών υπερδυνάμεων. Για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής της, η «αμερικανική» κατσαρίδα περνά από μια σειρά αναγεννητικών μορίων καθώς ωριμάζει σε έναν ενήλικα. Κατά τη διάρκεια ενός σταδίου, μπορεί να αντικαταστήσει τα χαμένα άκρα. Και πάνω από μια σειρά μορίων, μπορεί να αναγεννηθεί κεραίες και ακόμη και τα μάτια της.

Οι κατσαρίδες μπορεί να είναι δύσκολο να σκοτωθούν, αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να τους κρατήσετε μακριά από την κουζίνα σας - Καθαριότητα!

Μια κατσαρίδα δεν θα επιβιώσει απλώς σε ανθυγιεινές συνθήκες, αλλά πραγματικά την απολαμβάνει. Οι αυξημένες αισθήσεις του σημαίνουν ότι πραγματικά απολαμβάνει τα σάπια τρόφιμα.

Αποθηκεύστε λοιπόν τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία, καλύψτε τους κάδους απορριμμάτων και διατηρήστε το υπόγειό σας στεγνό. Μπορεί επίσης να είναι έξυπνο να κλείσετε τρύπες στους τοίχους σας, αχρησιμοποίητες ηλεκτρικές πρίζες και ειδικά αποχετεύσεις αφού οι κατσαρίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υδραυλικά σας για να ανέβουν από υπονόμους στο νεροχύτη του μπάνιου σας.

Μπορεί να μην εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο, αλλά θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Ωστόσο, καταλήγει το Science Insider  δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα τις  κρατήσει μακριά από τους εφιάλτες σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατσαρίδες, Survivors, #45 Πώς, ΒΙΝΤΕΟ,katsarides, Survivors, #45 pos, vinteo