Κάτω από την ομπρέλα του Πούτιν Συρία-Τουρκία-Ποιες οι ασάφειες της συμφωνίας

Στην «ομπρέλα» του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πλέον τόσο η Συρία όσο και η Τουρκία, ανέφερε ο Διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στο Σότσι της Ρωσίας. 

Η συμφωνία, όπως είπε, ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα για την κατάσταση στη Συρία, ωστόσο εμπεριέχει ασάφειες και αντιφάσεις. 

Όπως είπε, το πρώτο που προβλέπει είναι έξι μέρες ανάπαυλα πυρός, για να δοθεί χρόνος

απόσυρσης στις κουρδικές πολιτοφυλακές, το δεύτερο και οι δυο χώρες σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το δικαίωμα ασφάλειας της Τουρκίας στα σύνορα της. Αυτό παραπέμπει στα κέρδη Ερντογάν, όπως επίσης και η  αποδοχή του στάτους κβο στις περιοχές που έχει ελέγξει ο τουρκικός στρατός, ενώ το τέταρτο αφορά στην απόφαση για κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων σε όλη την τουρκοσυριακή μεθόριο με σκοπό τη διασφάλιση μη παρουσίας κούρδων μαχητών στην περιοχή, αφήνοντας έξω τους Γερμανούς  που προθυμοποιήθηκαν. 

Οι ασάφειες της συμφωνίες, όπως είναι, είναι το τι γίνεται με τις περιοχές Μανμπίτζ και Κομπάνι, τις οποίες ήθελε ο Ερντογάν, δεύτερο το γεγονός ότι στην κρίσιμη περιοχή της Ιντλίμπ υπάρχουν ομάδες συριακής αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών και τρίτο, πολύ σημαντικό, είναι το πόση διάρκεια θα έχει η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή που ελέγχει. 

Οι χαμένοι από αυτή τη συμφωνία είναι οι Κούρδοι, καθώς το όνειρο για κουρδικό ανεξάρτητο κράτος είναι πιο απομακρυσμένο από ποτέ και είναι υποχρεωμένοι πλέον να αποσυρθούν από την τουρκοσυριακή μεθόριο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα