Καθοριστικός ο Ιανουάριος για το Κυπριακό

Καθοριστικός για το Κυπριακό είναι ο Ιανουάριος. Σημαντικές επαφές θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Νταβός.

Καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων θεωρείται η 7η Ιανουαρίου, οπότε επαναρχίζουν οι συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Από την πρώτη συνάντηση, σε συνδυασμό με τις άλλες δύο (14/01 και 29/01) θα διαφανεί αν οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν και να ξεπεράσουν το σκόπελο που λέγεται περιουσιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, εάν

διαφανεί ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα προόδου στο ακανθώδες αυτό θέμα, τότε η Λευκωσία θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη Άντρου Κυπριανού στην Άγκυρα για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν η Τουρκία επιθυμεί όντως λύση στο κυπριακό, θα πρέπει να στηρίξει εμπράκτως τη διαδικασία, κάνοντας βήματα στο περιουσιακό.

Ήδη η κυβέρνηση θεωρεί την επίσκεψη του Γ.Γ. ΑΚΕΛ στην Τουρκία ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μεταφερθούν διά ζώσης οι θέσεις της πλευράς μας στην τουρκική πολιτική ηγεσία.

Περαιτέρω, σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων θα γίνει συζήτηση και επί των πτυχών του εδαφικού, αφού είναι ένα κεφάλαιο αλληλένδετο με το περιουσιακό. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί των κριτηρίων. Επιπλέον, στο τραπέζι θα βρεθούν και όλα τα κεφάλαια στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.

Πάντως η Λευκωσία διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν προκειμένου το 2016 να είναι η χρονιά της λύσης, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτό, είναι η στάση της Άγκυρας. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη στο τουίτερ: «Μπορούμε να κάνουμε τις ελπίδες μας πράξη. Οι συγκυρίες μας ευνοούν».

Στο μεταξύ, το κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, όπου θα εκμεταλλευθεί την παρουσία του στο οικονομικό Φόρουμ για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ θα επιδιώξει να συναντηθεί και με ηγέτες των χωρών της περιοχής μας, όπως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. Σημαντικές επαφές αναμένονται και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν. Όπως μας λέχθηκε, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στο Νταβός.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η παρουσία εκπροσώπων των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο Νταβός.

Keywords
Τυχαία Θέματα