Πρέσβης Ιράν στο SigmaLive:Τιμή πετρελαίου και κρίση στη Μ.Α

Όσο ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ιραν και τη Σαουδικής Αραβίας τόσο ανεβαίνει και η τιμή του πετρελαίου. Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα η τιμή του αργού Μπρεντ, αφου χθες σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3%. Μήπως τελικά η διαμάχη Τεχεράνης Ριάντ είναι πρωτίστως... οικονομική;

Σε αποκλειστική συντέντευξη του στο Sigmalive o Πρέσβης του Ιραν

διαψεύδει πως τα δυο συνδέονται. Κανένα σημάδι εκτόνωσης της κρίσης που απειλεί την εύθραυστη ισορροπία που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Σιιτικό και του Σουνιτικό κράτος. Του 'ναντίον...

«Θέλω να υποδείξω ότι η Ιρανικό καθεστώς έχει μακρά ιστορία παραβιάσεων ξένων διπλωματικών αποστολών. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η κατάληψη της αρμενικής πρεσβείας το 1979 και επίθεση στην Βρετανική Πρεσβεία το 2011, όπως επίσης και επόθεση στην Πρεσβεία μας στην Τεχεράνη. Αυτό για 'μας, επιβεβαιώνει ότι το Ιρανικό καθεστώς προσφέρει άσυλο στο έδαφός του για τους ηγέτες της Αλ Κάιντα από το 2001», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Σχολιάζοντας σε συνέντευξη του στο SigmaLive τα πιο πάνω ο Πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο, Δρ. Ρίζα Ζαμπίμπ, ανέφερε ότι είναι η Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Και εμείς τους παλεύουμε... Απλά δείτε τι έγινε στο Ιράκ. Όλοι το λένε ότι το Ιράν έσωσε τη Βαγδάτη από τους ISIS», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει «το έγκλημά της» ό,τι και να λέγει, απαντά και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να πείθει τους γείτονες του το Ιραν που ο ένας μετά τον άλλο ανακαλούν τους πρέσβεις τους από το Σιιτικό κράτος.

Μετά τη Σ.Αραβία και το Μπαχρέϊν, και το Κουβέϊτ ανακάλεσε το διπλωματικό του απεσταλμένο από την Τεχεράνη.

Να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ISIS καλεί Ριάντ και Τεχεράνη o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός προβάλλει τη χώρα του ως πρόθυμο διαμεσολαβητή εκτόνωσης της κρίσης.

«Τόσο η Σ.Αραβία όσο και το Ιράν, είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και σημαντικές χώρες για το Μουσουλμανικό κόσμο. Οι χώρες τις περιοχής πρέπει να δράσουν με γνώμονα την κοινή λογική και να υιοθετήσουν πολιτικές που θα εκτονώσουν την ένταση αντί να την αυξάνουν», δήλωσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα