Καθοριστικά βήματα στα ενεργειακά εντός της εβδομάδας

Ουσιαστικά βήματα για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου αναμένονται εντός της ερχόμενης βδομάδας.

Από τις σημαντικότερες εξελίξεις, είναι οι υπογραφές των συμβολαίων μεταξύ κυβέρνησης και ενεργειακών κολοσσών για την παραχώρηση οικοπέδων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης «αυτό το διήμερο θα υπογραφούν και οι σχετικές συμφωνίες και με την ENI και με την TOTAL»

Σε μια άλλη εξέλιξη,

η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή βδομάδα.

Η διάδοχος του Έϊμος Χοκστάιν, θα παραστεί εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της ExxonMobil, την Τετάρτη.

«Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος την Αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Έρντογάν, πριν από λίγες μέρες, για θέματα τρομοκρατίας.

«Είναι και η οικονομική πτυχή, είναι και η απόδειξη της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί απόψε για το Τελ Αβίβ, για να συμμετάσχει τη Δευτέρα στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας.

Στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης θα βρεθεί η δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Το μεγαλεπήβολο έργο αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά σε τετραμερές επίπεδο, μετά τη δυναμική είσοδο της Ιταλίας στην ενεργειακή συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Η ιταλική παρουσία ενισχύεται από την συμμετοχή της ιταλικής ENI που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η δημιουργία του αγωγού, που κοστολογείται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Στοχεύει στη δημιουργία ενός οριζόντιου άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι χίλια εξακόσια τριάντα πέντε χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος θα φθάνει τα τρεις χιλιάδες μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τετραμερής συνάντηση θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα