Καθησυχαστικός ο Μαυρογιάννης για τους Ομογενείς

Καθησυχαστικός προς τους Ομογενείς της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν.

«Επειδή ακούγονται διάφορα ανησυχητικά μηνύματα, να μην ανησυχείτε. Αυτό που γίνεται δεν είναι τίποτε που μπορεί να είναι σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε και τα όριά μας. Και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε κάτι που

να αποβεί σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον κυπριακό ελληνισμό και τον ελληνισμό γενικότερα και μόνον αν θα υπάρξει κάτι που να βελτιώνει τα πράγματα για γίνει αποδεκτό από την κοινότητά μας. Γι’ αυτό να μην ανησυχείτε καθόλου», ήταν η δήλωση του κ. Μαυρογιάννη.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κάλεσε όλους να συνεχίσουν να συμπαρίστανται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα “για να τα καταφέρουμε” σε μία δύσκολη περίοδο.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους ούτως ώστε να βελτιώσουμε τα πράγματα τα πράγματα στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε συνθήκες, οι οποίες θα διασφαλίσουν το μέλλον των ανθρώπων μας και των νέων γενιών. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια», είπε.

Επισήμανε ότι το αν η προσπάθεια θα επιτύχει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες κι όχι μόνον από μας.

«Είδατε τελευταίως ότι έγιναν αυτές οι συναντήσεις στην Ελβετία για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται. Μην ξεχνάτε επίσης ότι έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στο σημείο να συζητούμε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να έχουν κατατεθεί χάρτες στο Κυπριακό. Είναι η πρώτη φορά που οι Τουρκοκύπριοι καταθέτουν χάρτη», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πρόσθεσε ότι σιγά-σιγά με έναν άλλο τρόπο κι όχι με τον παραδοσιακό, έχουμε φτάσει σ’ αυτό που έλεγαν οι πολιτικοί μας από την εποχή του Μακάριου. Στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής.

«Δηλαδή το να υπάρξει πρόταξη. Αν δεν είναι πρόταξη το ότι συζητούμε αυτή τη στιγμή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ποια είναι η πρόταξη; Αν δεν είναι το να φέρεις την Τουρκία και να συζητάς μαζί της για τα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου σου, ξέροντας ότι το κλειδί είναι η Αγκυρα, με ποιον πρέπει να συζητάς επιτέλους;”, είπε.

Καταλήγοντας στην αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως εκείνο που χρειάζεται «είναι να σταθούμε στον πούντο μας. Τίποτε άλλο».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, μιλώντας στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμή του, από την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ, το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, είπε ότι «η κυπριακή και η ελληνική κοινότητα της Αμερικής αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του ελληνισμού λόγω της παρουσίας σας στη μεγάλη αυτή χώρα, την οποία πάρα πολλοί αποκαλούν ως τη μοναδική υπερδύναμη. Συνεπώς, οι επαφές σας, τα διαβήματα σας, οι προσπάθειες σας προς τους Αμερικανούς πολιτικούς, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι πολλαπλά χρήσιμες».

Ο κ. Αιμιλίου μετατίθεται επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντικαθιστώντας τον πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, που αναλαμβάνει καθήκοντα στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Μενέλαος Μενελάου, καθώς και εκπρόσωποι των οργανισμών της παροικίας, οι οποίοι εξήραν την υπηρεσία και τον υψηλό επαγγελματισμό του Νίκου Αιμιλίου και την άριστη συνεργασία που είχαν μαζί του.

Παρευρέθηκε επίσης και μίλησε, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία των παρευρισκομένων να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, ο ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για επαφές Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Η παροικία δεν ζητά τίποτε από τους Κυπρίους και Ελλαδίτες επίσημους, αντιθέτως προσφέρει πολλά και κυρίως πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες που έχουμε. Κι αυτό είναι καθοριστικό και σε παρακαλώ συνεχίστε να το κάνετε», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και τη δυνατή φιλική σχέση που τους συνδέει. Και υπογράμμισε ότι η αποχώρηση του κ. Αιμιλίου από την Νέα Υόρκη θα είναι μεγάλη απώλεια για όλους γιατί είναι γνωστό σε τι υψηλό επίπεδο αποδίδει, ενώ παράλληλα εξήρε το διάδοχο του, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο αποχωρών μόνιμος αντιπρόσωπος, ευχαρίστησε τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της Ελλάδας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και για την εξαίρετη συνεργασία που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα δε την ομογένεια για την αγάπη, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της στα επαγγελματικά του καθήκοντα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε ότι στα 25 χρόνια παρουσίας του στα διπλωματικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί ότι ίσως η ομογένεια αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό δίαυλο παρεμβάσεων προς τις αμερικανικές αρχές για την υποστήριξη των δικαίων του ελληνισμού της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου και στις αλλαγές που σημειώνονται στην Αμερική, οι οποίες λόγω της θέσης των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο ρόλος σας συνεχίζει να είναι σημαντικός κι ακόμη σημαντικότερος από πριν, γιατί με όλες τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, λίγο ως πολύ οι πρωταγωνιστές ήταν γνώριμοι και ανήκαν στην πολιτική τάξη της Αμερικής. Με τη νέα κυβέρνηση σημαντικότατα στελέχη - και βεβαίως έχετε γνωριμίες και προσβάσεις με κάποιους από αυτούς - είναι πέραν από την παραδοσιακή πολιτική τάξη. Συνεπώς το καθήκον να τους προσεγγίσετε, να τους κάνετε γνωστές τις ανησυχίες, τα εθνικά μας προβλήματα, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό», συμπλήρωσε ο κ. Αιμιλίου, καλώντας τους ομογενείς να συνεχίσουν να προσφέρουν με την ίδια ανιδιοτέλεια και βαθμό ενέργειας, μέχρι να φτάσει η δικαίωση στην Κύπρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Νίκος Μούγιαρης και εκ μέρους του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο ιδρυτής του Ανδρέας Κωμοδρόμος. Οι ομιλητές επαίνεσαν το έργο και τις ικανότητες του Κύπριου Πρέσβη, αλλά την άψογη συνεργασία του με την παροικία και τους οργανισμούς της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα