Καθησυχαστικός ο Χρημ. Επίτροπος για τις εκποιήσεις

Καθησυχαστικός είναι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκποίησης κατοικιών από τις τράπεζες, σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να χάσει κάποιος το ακίνητό του είναι υπαρκτός, αν δεν προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του μη εξυπηρετούμενου δανείου του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως», ο κ. Ιωάννου, αφού υπενθύμισε

ότι ένα ακίνητο μπαίνει σε υποθήκη για να υπάρχει η εξασφάλιση για την τράπεζα ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές, δήλωσε ότι το σύστημα παρέχει αρκετά μέτρα προστασίας της κύριας κατοικίας, νοουμένου ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα μέσα.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων

«Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα, είναι η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, διότι εκεί αναφέρεται ρητά ότι η τράπεζα υποχρεούται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για αναδιαρθρώσεις ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς. Έτσι, ένας δανειολήπτης δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί και να αφήνει το δάνειό του να χρονίζει ως μη εξυπηρετούμενο, αλλά οφείλει να σπεύδει στην τράπεζα και να απαιτεί την εφαρμογή της οδηγίας», τόνισε.

«Σε ποιους να πουλήσουν τα ακίνητα οι τράπεζες; Είναι τέτοιας τάξης μεγέθους η κυπριακή αγορά, που θα μπορέσει να απορροφήσει αυτές τις κατοικίες; Σίγουρα ο κίνδυνος εκποίησης κατοικιών υπάρχει όταν το δάνειο δεν εξυπηρετείται, όταν οι ενδιαφερόμενοι, τράπεζα και δανειολήπτης, αμελούν να προχωρήσουν έγκαιρα στην αναδιάρθρωση του δανείου», είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία εκποίησης μιας κατοικίας δεν είναι απλή υπόθεση.

Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, νοουμένου ότι αυτοί διερευνώνται και χρησιμοποιούνται εγκαίρως.

Όσον αφορά στις προθέσεις των τραπεζών, ο κ. Ιωάννου γνωστοποίησε ότι ο ίδιος έχει συζητήσει επανειλημμένα τέτοια ζητήματα με ανώτερα στελέχη και η άποψη που έχει αποκομίσει είναι ότι δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση.

«Συγκεκριμένη τράπεζα, μου δήλωσε απερίφραστα, παρουσία συνεργατών μου, πως σε ό,τι τους αφορά, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκποίηση μιας κοινής, συνηθισμένης πρώτης κατοικίας κι αυτό για όσο καιρό τα συγκεκριμένα άτομα βρίσκονται στη διοίκησή της», είπε.

Αναφορικά με τη δήλωση του CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν ότι θα «κυνηγήσουν» όσους έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν, ο κ. Ιωάννου έκανε την ανάγνωση ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση απαραιτήτως της εκποίησης πρώτης κατοικίας, αλλά της διερεύνησης άλλων τρόπων πίεσης, όπως ο εντοπισμός άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορούν να εκποιηθούν λόγω χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα