Κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων

Τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση και μετάδοση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), επισήμανε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος έκανε λόγο για την τεράστια ανάγκη αποφασιστικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν, καθώς οι διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων έχουν καθυστερήσει πολύ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουμε καθυστερήσει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και τη σημασία του προβλήματος, το οποίο πρωτίστως επιβαρύνει την

οικονομία, την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή.

Το τελευταίο, πρόσθεσε, συμβαίνει διότι το πρόβλημα μπορεί να «εξαπλωθεί», λόγω των εγγυητών των δανείων, οι οποίοι φορτώνονται την υποχρέωση σε περίπτωση αθέτησης.

«Τα ΜΕΔ αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες αναστολής της περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή. Το πρόβλημα έχει στοιχεία μεταδοτικότητας, λόγω του στοιχείου των εγγυητών», είπε, υπογραμμίζοντας ότι όταν το χρέος αθετηθεί, αυτοί μετατρέπονται σε «εξ αποφάσεων οφειλέτες και στα ακίνητά τους θα γραφτούν ΜΕΜΟ κ.λπ».

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, έχουμε καθυστερήσει και αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε ραγδαία, με πολύ αποφασιστικές ενέργειες και τεράστιες ποσότητες αναδιαρθρώσεων, τις οποίες θεωρεί ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, θεωρώ ότι είναι ένα επαρκές και χρήσιμο εργαλείο, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αξιοποιηθεί επαρκώς», είπε, ενώ στην παρατήρηση ότι οι δανειολήπτες ενδεχομένως να μην έχουν την κατάλληλη γνώση κι ενημέρωση για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, υπογράμμισε ότι ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι πολύ υψηλός στην Κύπρο κι αυτό φαίνεται από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έναρξη της διαδικασίας. Πέραν τούτου, ανέφερε, υπάρχει κι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηματοοικονομικού ανορθολογισμού.

Όπως τόνισε, από εδώ και στο εξής, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια και μέσα σε αυτά, όλοι οι ιθύνοντες (τράπεζες και δανειολήπτες) θα πρέπει να ενεργήσουν δραστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι παρά τη γενικευμένη εντύπωση που υπάρχει στους δανειολήπτες ότι μπορούν να απαιτήσουν «κούρεμα» του δανείου τους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, υπογραμμίζοντας ότι το δάνειο ενός πελάτη αποτελεί κατάθεση ενός άλλου κι ως εκ τούτου, σε περίπτωση κουρέματος ενός δανείου, ουσιαστικά γίνεται κούρεμα καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα