Κατέρριψαν κάθε ρεκόρ οι εισροές νερού στα φράγματα

Εισροές νερού χρυσάφι στα φράγματα καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ.

Οι βροχοπτώσεις που πέφτουν σχεδόν καθημερινά στην Κύπρο εμποτίζουν τα φράγματα ασταμάτητα ανεβάζοντας τη σημερινή συνολική τους πληρότητα στο 46%, σε σύγκριση με 13,9% την αντίστοιχη περσινή, με τη γενική αποθηκευμένη ποσότητα νερου να ανέρχεται στα 133,703 Ε.Κ.Μ.

Αναλυτικά στα μεγαλύτερα φράγματα της ελεύθερης Κύπρου η πληρότητα σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είναι:

- ΚΟΥΡΗΣ – ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 115.000 Ε.Κ.Μ.

Σημερινή 32,3%.

Περσινή 8%.

- ΑΣΠΡΟΚΡΕΜΜΟΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 52,375 Ε.Κ.Μ. Σημερινή 65,8%.

Περσινή 19,2%.

- ΕΥΡΕΤΟΥ – ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 24.000 Ε.Κ.Μ.

Σημερινή 60,9%.

Περσινή 29,2%.

- ΚΑΝΝΑΒΙΟΥ – ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 17.168 Ε.Κ.Μ.

Σημερινή 45,6%.

Περσινή 17,1%.

Τα δέκα φράγματα που μέχρι σήμερα υπερχείλισαν είναι:

- ΑΡΜΙΝΟΥ.

- ΑΡΓΑΚΑ.

- ΠΩΜΟΣ.

- ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.

- ΜΑΥΡΟΚΟΛΥΜΠΟΣ.

- ΞΥΛΙΑΤΟΣ.

- ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

- ΤΑΜΑΣΟΣ.

- ΚΛΗΡΟΥ – ΜΑΛΟΥΝΤΑ.

- ΣΟΛΕΑ.

Ο φετινός Ιανουάριος είναι ο δεύτερος καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας ως προς την εισροή νερού στα φράγματα με 86,262 Ε.Κ.Μ. Πρώτος ήταν το 2012 με 92,634 Ε.Κ.Μ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλειδώσει ως ο καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας.

Μαγευτικές είναι οι εικόνες από τους υπερχειλισμένους ποταμούς ανά το Παγκύπριο.

Οι κάτοικοι της Περιστερώνας και των γύρω περιοχών πάνε πίσω αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδαν το ποταμό Σεράχη να κατέρχεται ορμητικός.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί δημιουργήθηκαν ωστόσο προβλήματα στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα από την υπερχείλιση ποταμών.

Ανάμεσα τους ο ποταμός Πεδιαίος στο Στρόβολο. Η υπερχείλιση του, έχει ως αποτέλεσμα να αποκόπτεται η ροή της κυκλοφορίας δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και μεγάλη ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς και όχι μόνο. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για ολιστική επίλυση του προβλήματος.

Στο μεταξύ κυρίως αίθριος και ψυχρός θα είναι απόψε ο καιρός. Πιθανότητα μεμονωμένων βροχών και λίγων χιονιών στα ψηλότερα ορεινά το τριήμερο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα