Κατεχόμενος Πενταδάκτυλος: Μεγαλώνει καθημερινά η καταστροφή του από λατομεία

Κάτω από τον τίτλο «Έφαγαν το βουνό», η Kıbrıs (29.06.20) γράφει ότι τα λατομεία που λειτουργούν «με άγριο τρόπο» στην «χώρα», όπως ονομάζει τα κατεχόμενα, κατατρώνε για χρόνια την οροσειρά του Πενταδακτύλου. «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη σε μιαν πολύ εκτενή περιοχή από τον Σύσκληπο μέχρι την Καντάρα», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός λατομείων προκαλεί φυσική καταστροφή, η οποία μεγαλώνει καθημερινά καταλαμβάνοντας μια έκταση εκατομμύριων τετραγωνικών μέτρων. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, η διευθύντρια του λεγόμενου

«τμήματος γεωλογίας και μεταλλείων», Αϊσέ Οζχούρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι λειτουργούν 20 από τα 56 λατομεία που έχουν άδεια στα κατεχόμενα, ότι ακυρώθηκε η άδεια των 8 από αυτά και ότι η άδεια των 28 δεν ανανεώθηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία. Είπε ότι τα 14 λατομεία ασχολούνται με αμμοχάλικα, τα 3 με πέτρες μωσαϊκών, τα 2 με πέτρες οικοδομών και το ένα με γύψο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια των ανατινάξεων του βουνού στα λατομεία, παθαίνουν ζημιές και σπίτια στα κατεχόμενα χωριά Σύσκληπος, Αγριδάκι, Άγιος Ερμόλαος και Κυθραία, αφού σπάζουν τζάμια και δημιουργούνται ρωγμές στους τοίχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα