Τ/κ πολιτικοί: Δυσαρέσκεια για επίσκεψη Μπορέλ και για μη-επαφή με Ακιντζί

Η Yeni Bakış (27.06.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε την έντονη ενόχληση του για την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αφιέρωσε χρόνο για να πραγματοποιήσει επαφές με την

Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, ως εκπρόσωπος μιας εκ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που στοχεύει να ενταχθεί στην ΕΕ ο ίδιος είχε πολλές φορές επαφές με αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ είτε στο γραφείο του είτε στο εξωτερικό, ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι συναντήθηκε στο παρελθόν αρκετές φορές με τους Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο της Κομισιόν, Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Ντόναλτ Τούσκ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και με την προκάτοχο του Μπόρελ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Παρά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία δηλώναμε αρκετές φορές ότι στόχος μας είναι η βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων μας με την ΕΕ, το να φύγει ο κ. Μπορέλ χωρίς να αφιερώσει χρόνο στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μόνο απογοήτευση προκαλεί», ανέφερε.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δηλώσεις Μπόρελ ότι η ΕΕ προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου και ότι ο ίδιος ήρθε στην Κύπρο προκειμένου να ακούσει τις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το πώς μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στη ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι δυστυχώς ο κ. Μπόρελ ενώ τα δηλώνει αυτά, δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που είναι ένας εκ των βασικών παραγόντων του διαλόγου. «Αυτή είναι μια προσέγγιση που δεν μπορεί να  γίνει αποδεκτή και είναι αντίθετη με τις αξίες της ίδιας της ΕΕ», υποστήριξε.

Αναφορικά στο το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ακιντζί υπενθύμισε την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τη σύσταση μιας μεικτής επιτροπής με στόχο το διάλογο και την αποκλιμάκωση της έντασης και ανέφερε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Πρόσθεσε το εξής: «Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι κάθε βήμα που γίνεται με στόχο να αποκλείσει την Τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συμβάλει στην λύση όπως επίσης και στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εάν η ΕΕ θέλει πράγματι να έχει ένα ειλικρινή ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας και να ακολουθήσει μια περιεκτική πολιτική και όχι μια πολιτική αποκλεισμού».

«Το να προσπαθείς να βρεις λύση με το να αποκλείεις την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από το ενεργειακό ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν συνάδει με τις πραγματικότητες στην περιοχή αλλά και από οικονομικής άποψης», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Ο ορθός δρόμος για λύση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους και το ψευδοκράτος, απαντά ο Τατάρ στον Μπορέλ

Η Vatan (29.06.20)  γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται για να ενισχύσουν την λεγόμενη «ΤΔΒΚ» οικονομικά με στόχο να την μετατρέψουν σε πόλο έλξης. Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT), ο Τατάρ είπε ότι το νερό που μεταφέρεται με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς άρδευσης, ενώ θα εγκαταστήσουν και αλληλοσυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τατάρ επανέλαβε ότι σχεδιάζουν να την ανοίξουν και να την προσφέρουν στον τουρισμό της «χώρας».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Χοσέ Μπορέλ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ τις χαρακτήρισε αναμενόμενες και ισχυρίστηκε ότι ο ορθός δρόμος για λύση του θέματος είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους και την «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε και τα εξής:

«Όταν κοιτάξει κανείς τις πραγματικότητες της Κύπρου, υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Στον νότο οι Έλληνες και στον βορρά το κράτος της ΤΔΒΚ. Αυτή την στιγμή η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την νότια Κύπρο και δεν την δέχεται συνομιλητή. Από τα πιο αρμόδια χείλη της Τουρκικής Δημοκρατίας λέγεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ο συνομιλητής της Κύπρου. Επομένως, μόνο μιλώντας μαζί μας μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».   

Χαρακτηρίζοντας ορθές τις δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας για το θέμα, ο Τατάρ  ισχυρίστηκε: «Παίζουν ένα παιχνίδι. Παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες, αλλά οι πραγματικότητες δείχνουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές διοικήσεις και ότι στον βορρά υπάρχει η ΤΔΒΚ».

Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ πρέπει να το αποδεχθούν αυτό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Έχουμε χωριστό κράτος και επομένως μόνο σε διαβούλευση μαζί μας μπορούν να εφαρμόσουν τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Όσο και αν είναι ορθές για τους ίδιους οι αποφάσεις που λαμβάνουν παραγνωρίζοντάς μας, εμείς δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε. Ενεργούμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία. Επομένως, είναι σημαντικά και αυτά που θα πει η Τουρκική Δημοκρατία ως εγγυήτρια χώρα αυτού του τόπου. Από αυτή την άποψη, χρειάζεται να εργαζόμαστε σταθερά σε αρμονία με την Τουρκική Δημοκρατία σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, να συνεχίσουμε την εθνική μας υπόθεση, να εγγυηθούμε το μέλλον των παιδιών μας, των ανθρώπων μας, των νέων μας και πιστεύουμε από καρδιάς σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο εργαζόμαστε. Κάνουμε τα απαραίτητα βήματα συζητώντας διαρκώς αυτά τα θέματα με την Τουρκία. Η παρουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους ίδιους οι εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τους έδωσε δύναμη η στήριξη της Τουρκίας από κάθε άποψη λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση για την χθεσινή του τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι με τον Έρντογαν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε:

«Ο κ. Έρντογαν επιβεβαίωσε και αυτός τις ίδιες παραμέτρους στο πλαίσιο που ανέφερα. Η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστικότητά της σε αυτή την περιοχή. Η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζει εκατό τοις εκατό τις αποφάσεις για να μπορέσει να προωθηθεί η πολιτική μας στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων μας. Και βλέπουμε ότι είναι επιτυχημένη. Στην συνομιλία αναφέρθηκε και το πόσο σημαντικό είναι να εργαζόμαστε και εμείς στην ΤΔΒΚ μαζί με αρμονία κατά την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και συμφωνιών.

Ταυτόχρονα, τον ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον και την στήριξη που επέδειξε η Τουρκία  λόγω του Covid-19 […] Τον πληροφόρησα και ότι ήρθαμε στο στάδιο της έναρξη αμοιβαίων πτήσεων από την 1η Ιουλίου».    

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι ακόμα θεωρούν τον εαυτό τους ως τον ιδιοκτήτη της Κύπρου και ότι μαζί με την Ελλάδα προσπαθούν να αποκλείσουν τους Τουρκοκύπριους συνάπτοντας «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, συμφωνίες με διάφορες χώρες. «Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουν μόνοι τους ένα νέο βήμα στην Κύπρο. Επομένως, προκύπτει σιγά σιγά ότι δεν είναι και πολύ ρεαλιστική μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση κατά τις διεθνείς συνομιλίες μέχρι αυτή την στιγμή. Δεν είχε υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα πριν δυόμιση χρόνια και από εκείνη την ημέρα δεν καθίσταται δυνατή οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Τώρα ασχολείται με τον Covid. Καθώς ασχολείται με τον Covid, δεν μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών. Επομένως όσο στηρίξουμε την ΤΔΒΚ και σε όσο καλύτερο σημείο μπορέσουμε να την μεταφέρουμε, τόσο πιο πολύ θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη του λαού μας σε αυτό το κράτος. Και αφού αυξηθεί η εμπιστοσύνη, θα ενισχύσουμε για άλλη μια φορά την αντίληψη ότι βαδίζουμε αυτό τον δρόμο με την ΤΔΒΚ πλέον και αναπτύσσουμε την θέση μας».

Επικρίσεις Τατάρ κατά Μπορέλ για την επίσκεψή του στην Κύπρο

Η Kıbrıs (28.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επέκρινε το γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τι Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Χοσέ Μπορέλ πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη πάνω από την ΑΟΖ που «ανακήρυξαν μονομερώς οι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι». Με προχθεσινή του δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν την παραγνώριση των δικαιωμάτων και των δικαίων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε ίσοι με τους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο κυρίαρχοι είναι εκείνοι, όσα δικαιώματα κατέχουν εκείνοι, είμαστε και εμείς το ίδιο κυρίαρχοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα», ισχυρίστηκε προθέτοντας ότι όποιος δεν το βλέπει αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην διευθέτηση του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν από την ΕΕ την δημιουργία ναυτικής βάσης στο νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι και οι Τουρκοκύπριοι ζητούν από την Τουρκία να διεξάγει τις απαραίτητες εργασίες για δημιουργία βάσης στην Κύπρο για να εμποδίσει την επίθεση των Ελληνοκυπρίων και των συνεργατών τους κατά των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή.

«Ανέκαθεν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να μεταφέρουν στο πιο προχωρημένο σημείο τις σχέσεις τους μες την Τουρκία και να πάρουν στη θέση τους σε ΕΕ στην οποία θα βρίσκεται και η Τουρκία», ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι Τουρκία έκαναν τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως η ΕΕ τους τιμώρησε αντί να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους που δεν συμφώνησαν μαζί τους.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ συνεχίζει να εμποδίζει την λύση στην Κύπρο και υποστήριξε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η επίσκεψη Μπορέλ στο νησί «παραγνωρίζοντας το κράτος» των Τουρκοκυπρίων, τα δικαιώματά τους και το δίκαιο τους. Υποστήριξε και τα εξής:

«Είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη στάση το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ πραγματοποίησε πτήση με ένα ελικόπτερο που ανήκει στην ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά μαζί με τον Ελληνοκύπριο Υπουργό Άμυνας Αγγελίδη πάνω από την ελληνοκυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύχθηκε μονομερώς. Τον καταδικάζω και θέλω να υπογραμμίσω ότι με τέτοια λάθη δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν ποτέ στην λύση του κυπριακού θέματος. […]»  

Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν  - Τατάρ

Η Vatan (29.06.20)  γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, κατά την συνομιλία συζητήθηκαν οι «διμερείς σχέσεις» και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα αξιολογήθηκαν τα βήματα συνεργασίας Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού καθώς και θέματα που αφορούν τις πτήσεις που θα πραγματοποιούνται μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενης Κύπρου από την 1η Ιουλίου.

Η επίσκεψη Μπορέλ έδειξε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην «εξωτερική πολιτική», λέει ο Χασίπογλου

Η Güneş (29.06.20)  γράφει ότι ο λεγόμενος «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ήρθε πλέον η ώρα να υπάρξει μια αλλαγή στην «εξωτερική πολιτική» των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο με την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοσέ Μπορέλ στο νησί. Σε γραπτή του δήλωση, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι κατέρρευσε η πολιτική ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη λύση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενεργούν γνωρίζοντας ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό βρίσκεται κάτω από την ελληνοκυπριακή κηδεμονία.

Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δικαίως επέκρινε το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε μόνο με αξιωματούχους της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.  Υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι συναντώνται με τους Τουρκοκύπριους, ακούνε τις θέσεις τους αλλά τις αγνοούν όταν πρόκειται να γίνουν τα λόγια πράξεις, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

«Ο κ. Ακιντζί δεν χρειάζεται να λυπάται άλλο πλέον πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνος σε αυτό το θέμα. Στην πολιτική ζωή όλων μας ζούμε αυτές τις απαράδεχτες καταστάσεις. Μόνο που πρέπει πλέον να σκεφτεί για άλλη μια φορά κατά τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον του τουρκοκυπριακού λαού την κλασική του πολιτική ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική επιλογή. […] Η νοοτροπία του ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή εξαρτάται πλήρως στην βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση. Ήρθε η ώρα αλλαγής στην εξωτερική πολιτική! Εμείς δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε. Ίσως έγινε κατανοητό με αυτή την επίσκεψη Μπορέλ». 

Χαμί Άκσοϊ για τις δηλώσεις Μπορέλ: «Απέχει από σοβαρότητα η πρόταση της Ε.Ε.»

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (27.06.20 mfa.gov.tr) δηλώσεις του εκπροσώπου  του, Χαμί Άκσοϊ ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός αναφορικά με την πρόταση του Ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση, ο Άκσοϊ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Στερείται σοβαρότητας η πρόταση της Ε.Ε. η οποία σε καμία της ανακοίνωση δεν κάνει αναφορά στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού  και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού οι ομόλογοι των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς οι ομόλογοι τους υπουργού Εξωτερικών Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (της  Κυπριακής Δημοκρατίας) αλλά ο αντιπρόεδρος της ΤΔΒΚ και υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζέρσαϊ». 

Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση ο Άκσοϊ πως το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Κύπρου θα μπει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο σε περίπτωση που θα έχει λυθεί το Κυπριακό.

«Ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης δυτικά της Κύπρου θα μπορεί να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Δεν μπορεί καν να συζητηθεί να καθίσουμε στο τραπέζι με την ελληνοκυπριακή διοίκηση που σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δεν τους εκπροσωπεί», ισχυρίστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα