Κατεχόμενα: 92 κρούσματα, 3 νεκροί - Έντονη ανησυχία για αφίξεις από Βρετανία

Η Kıbrıs (07.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» του αποσχιστικού καθεστώτος Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 323 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκε άλλο ένα άτομο θετικό στον κορωνοϊό, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πιλλί είπε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 92. 

align="justify"> 

 

Όπως ανέφερε, το θετικό κρούσμα εμφανίστηκε στην περιοχή της κατεχόμενης Λαπήθου. Πρόσθεσε ότι με την συμμόρφωση του «λαού» με τις αποφάσεις που έλαβε η «κυβέρνηση» συνεχίζεται η οριζόντια πορεία της επιδημίας.

 

Ο λεγόμενος «υπουργός» ανέφερε ακόμη ότι κατόπιν εισφορών πολλών επιχειρηματικών από το εξωτερικό και το εσωτερικό και με συμβολή της Τουρκίας, χθες έφθασε ιδιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε στα κατεχόμενα 50 χιλιάδες χειρουργικές μάσκες, 3,000 ειδικές μάσκες και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία του ιού.

 

Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 3,108 τεστ, 43 άτομα πήραν εξιτήριο και 47 εξακολουθούν να τυγχάνουν νοσηλείας. Ο Πιλλί χαρακτήρισε καλή την κατάσταση της υγείας των δύο ατόμων που βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς και των υπολοίπων εσωτερικών ασθενών.

 

Η Yeni Düzen (07.04.20) γράφει ότι μιλώντας στην ίδια διάσκεψη Τύπου, ο λοιμωξιολόγος Εμρέ Βούνταλι ανέφερε ότι ένα από τα δύο άτομα που βρίσκονται στην εντατική είναι συνδεδεμένα με αναπνευστήρα.

 

Εξάλλου, η διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας, Τσιγντέμ Τσαγά δήλωσε ότι 1,050 άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα στα κατεχόμενα υπό την επίβλεψη του ψευδοκράτους. Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, η Τσαγά είπε ότι 75 άτομα είναι οι στενές επαφές αυτών των 1,050 ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με την Τσαγά, έχουν γίνει οι έλεγχοι υγιεινής στους χώρους που θα τοποθετηθούν σε καραντίνα όσοι θα έρθουν από το εξωτερικό και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό που θα τους εξυπηρετεί για το πώς θα συμπεριφέρεται. 

 

Ο παράνομος σταθμός Bayrak  (07.04.20, BRTK) μετέδωσε ότι κατέληξε σήμερα το πρωί ένας άντρας 74 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο «κρατικό» Νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

 

Με την εξέλιξη αυτή ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν από την ασθένεια στα κατεχόμενα ανήλθε στους τρεις.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» των κατεχομένων, πρόκειται για τον Ουμίτ Τιλκί,  ο οποίος υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, υπέρταση, καρδιακή ισχαιμία και διαβήτη. 

 

Η Kıbrıs (07.04.20) γράφει ότι χαρμόσυνες ειδήσεις έρχονται από την περιοχή της Καρπασίας σε σχέση με τον κορωνοϊό, την ώρα που η είσοδος και η έξοδος σε κάποια χωριά της περιοχής ελέγχεται από την «αστυνομία» και η ανησυχία συνεχίζεται λόγω των θετικών κρουσμάτων που βρέθηκαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 5 από τα 7 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στην Καρπασία θεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, ενώ βγήκαν καθαρές οι εξετάσεις 23 ατόμων που κρατούνταν σε καραντίνα λόγω επαφής που είχαν με κρούσματα.

 

Η Νουράι Καράκους, «δημοτική σύμβουλος» Ριζοκαρπάσου και επικεφαλής συντονισμού του γραφείου διαχείρισης κρίσεων της Καρπασίας, δήλωσε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στην περιοχή και ότι διανεμήθηκε βοήθεια στα χωριά Ριζοκάρπασο και Γαληνόπορνη και πρόσθεσε ότι παρέχεται αμέσως βοήθεια σε όποιον την ζητήσει. Είπε ότι μια οικογένεια από την περιοχή στάλθηκε στην Λευκωσία για αναλύσεις μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και ότι ένα άτομο από το χωριό ανέλαβε να φροντίζει τα ζώα αυτής της οικογένειας.

 

Η Yeni Düzen (07.04.20) γράφει ότι ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου Σουπχί Τζοσκούν δήλωσε στην Ada TV ότι 5 από τους 7 πρώτους ασθενείς με κορωνοϊό πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στην κατεχόμενη Καρπασία. Είπε ότι μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπεξήλθαν κατά 70% στον αγώνα που διεξάγουν κατά του ιού. Σημείωσε ότι τους αναφέρθηκε ότι θα επισκεφθεί γιατρός την περιοχή, ο οποίος θα διενεργήσει τεστ και τους ηλικιωμένους Ελληνοκύπριους και ότι στόχος τους είναι να κάνουν «γρήγορο τεστ» στο 60% του «λαού».

 

Εξάλλου, ο λεγόμενος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Γιαλούσας Εμράχ Γεσίλιρμακ δήλωσε στην Genç TV ότι αν δεν εμφανιστεί κάποιο νέο θετικό περιστατικό εντός μίας βδομάδας, θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο ο Covid – 19 στην περιοχή. «Όλοι μας βοήθησαν, εκτός από το κράτος, μας έκοψαν ακόμα και το νερό στην περιοχή», είπε εκφράζοντας παράπονα για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, αφού το «υπουργείο» δεν τους παραχώρησε μάσκες και γάντια.

 

Σύμφωνα με τον Γεσίλιρμακ, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες σε 12 χωριά της Καρπασίας, η κατάσταση της υγείας τριών κρουσμάτων στην Γιαλούσα είναι καλή και ένα άτομο στην Αγία τριάδα πήρε εξιτήριο.

 

Σήμερα φεύγουν από την απομόνωση άτομα που κρατούνταν σε τέσσερα ξενοδοχεία 

 

Η Yeni Düzen (07.04.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί δήλωσε στον παράνομο Bayrak ότι αρνητικά στον κορωνοϊό βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων των φοιτητών που έμεναν στα ξενοδοχεία Riverside, Palm Beach και Güneş Residence και ότι οι εν λόγω φοιτητές μπορούν να φύγουν από τα ξενοδοχεία σήμερα το πρωί.

 

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» αναφέρεται επίσης ότι σήμερα το μεσημέρι θα αναχωρήσουν από το ξενοδοχείο Acapulco και τα άτομα που κρατήθηκαν εκεί υπό επιτήρηση για 14 μέρες. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν τεστ στα εν λόγω άτομα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

 

Η πρόεδρος της  «Ένωσης Τουρκοκυπρίων Γιατρών»  προειδοποιεί για την άφιξη επιβατών από την Αγγλία

 

Η Afrika (07.04.20)  γράφει ότι η πρόεδρος της «Ένωσης Τουρκοκυπρίων Γιατρών», Οζλέμ Γκουρκούτ  είπε ότι ενώ περιορίστηκαν τα ταξίδια ανάμεσα στις επαρχίες στα κατεχόμενα, συνεχίζονται τα ταξίδια από το εξωτερικό και αυτό είναι επικίνδυνο εν μέσω πανδημίας.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναμένονται να φτάσουν στα κατεχόμενα δύο ναυλωμένες πτήσεις σήμερα και αύριο από την Αγγλία και σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με το θέμα,  η Γκουρκούτ ανέφερε ότι όλοι όσοι θα ταξιδέψουν με την ίδια πτήση εκτίθενται στον ιό σε περίπτωση που κάποιος (ασυμπτωματικός αλλά ασθενής με τον ιό) επιβάτης επιβαίνει επίσης του αεροπλάνου.

 

«Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την καραντίνα. Υψώνουμε την φωνή μας μήπως και ακουστούμε. Το είπαμε από την αρχή: Εκτός και αν βελτιώσουμε τα νοσοκομεία μας και την φροντίδα υγείας που παρέχεται, θα πάμε πίσω στην κατάσταση που βρισκόμασταν στις 10 Μαρτίου. Είναι τόσο απλό», είπε.

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την Νήσο Κύπρο;

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Sigma Live
Κατεχόμενα,katechomena