Κατεχόμενα:: Σχέδιο για το νερό ύψους 31 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών

Η Halkın Sesi (14.09.23) γράφει ότι σύνοδος με στόχο μια προγραμματισμένη και καλά μελετημένη γεωργική ανάπτυξη στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο «Γενικό Σχέδιο (Master Plan) Υδάτινων και Γεωργικών Πόρων της ΤΔΒΚ» διεξήχθη χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ και του Τούρκου Υπουργού Γεωργίας και Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί. 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, κατά την σύνοδο αναφέρθηκε ότι το σχέδιο θα διασφαλίσει την ασφάλεια τροφίμων του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα είναι ένα

έργο με το οποίο θα περάσει

σε νέα εποχή η γεωργία στη κατεχόμενη Κύπρο

Με το έργο διασφαλίζεται η άρδευση 18 χιλιάδων στρεμμάτων στην πεδιάδα της Μόρφου και όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια θα καταστεί εφικτή η άρδευση 35 χιλιάδων στρεμμάτων στην πεδιάδα της Μόρφου και 98 χιλιάδων στρεμμάτων στην πεδιάδα της Μεσαορίας.   

Γιλμάζ

Μιλώντας κατά την σύνοδο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι θα ενσωματώσουν τις πολιτικές στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της γεωργίας, ότι στο πρόγραμμα θα αντικατοπτριστούν οι απόψεις, οι προσδοκίες και οι ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών και ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» θα συνεργαστούν με σχεδιασμένο και προγραμματισμένο τρόπο. 

Υπογραμμίζοντας την συνεχώς αυξανόμενη σημασία του νερού, όπως ανέφερε, ο Γιλμάζ σημείωσε ότι χρησιμοποιούν το 77% του νερού στον τομέα της γεωργίας και ότι όταν αυξηθεί η αποδοτικότητα του νερού στην γεωργία, θα αυξηθεί και η συνολική του αποδοτικότητα. 

Γιουμακλί

Στη δική του ομιλία, ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Δασών ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των έργων θα ανέλθει στα 31 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) εκ των οποίων τα 15 δισεκατομμύρια έχουν δαπανηθεί. 

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το νερό, ο Γιουμακλί είπε ότι ως υπουργείο συνεχίζουν τις εργασίες τους αναφορικά με την διασφάλιση νερού για σκοπούς άρδευσης. 

Παρέχοντας πληροφόρηση για τα έργα που διεξάγουν στα κατεχόμενα, ο Γιουμακλί επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε το τούνελ μήκους 5,7 χιλιομέτρων για μεταφορά νερού στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας και το πρώτο μέρος του αγωγού μεταφοράς νερού στην κεντρική Μεσαορία που θα παρέχει νερό για άρδευση 18 χιλιάδων 730 στρεμμάτων.

Πρόσθεσε ότι έχουν βγει σε προσφορές για το δεύτερο μέρος του αγωγού μήκους 44 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει νερό για άρδευση της κεντρικής Μεσαορίας και για αγωγούς μήκους 207 χιλιομέτρων που θα μεταφέρουν πόσιμο νερό σε 93 οικισμούς. 

Τατάρ

Στη δική του παρέμβαση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτά τα μεγάλα έργα αλλάζουν τις αντιλήψεις και ότι όλες αυτές οι εργασίες θα διασφαλίσουν την σταδιακή ενσωμάτωση της «ΤΔΒΚ» με τον τουρκικό κόσμο και θα ανοίξουν τον δρόμο για την «χώρα» να φτάσει στις δυνατότητές της. 

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι εργασίες όπως το σχέδιο για το νερό και η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο που γίνονται παρά τα ούτω καλούμενα εμπάργκο, παράλληλα με το γεγονός ότι τους δίνουν αυτοπεποίθηση, είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αναγνώριση των τομέων που αναπτύσσονται με την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την αυξανόμενη αξία της «ΤΔΒΚ» ως εμπορική ονομασία. 

Υποστήριξε επίσης ότι για αναγνώριση «πρέπει να σας σέβεται η άλλη πλευρά» και ότι οι εκπρόσωποι των τομέων της οικονομίας στα κατεχόμενα έκαναν την διαφορά με την πείρα, την εμπειρία τους και τα έργα τους στις σχέσεις με τον τουρκικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπήρξαν κατά την ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία που τελείωσε το 2015, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το θέμα είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη και κατά την δεκαετία του 1960 και ότι, όπως του ανέφερε ο τότε Υπουργός Άμυνας Οσμάν Ορέκ, ο Πρόεδρος Μακάριος του είχε πει ότι «εμείς δεν πίνουμε τουρκικό νερό».

Σημειώνοντας ότι και ο ίδιος με την στήριξη της Τουρκίας πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ηλεκτρική διασύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο στην Τουρκία και την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον μετέπειτα διαμοιρασμό και του νερού από την Τουρκία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν έλαβαν απάντηση σε αυτή την πρόταση και κατέληξε ισχυριζόμενος το εξής:

«Δεν θέλουν να μας αποδεχτούν καν ως συνομιλητές. Όλοι μας ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα με αυτή την αντίληψη».

Ουστέλ

Στην δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι στόχος τους είναι να σμίξει η «ΤΔΒΚ» με τον κόσμο και ότι η «χώρα» αντιμετωπίζει λειψυδρία εδώ και πολλά χρόνια.  

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και την μείωση των υδάτινων πόρων συνεπεία αυτής της κατάστασης, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι χώρες ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου ή πολέμησαν για το νερό και πρόσθεσε:

«Για τον λόγο αυτό, η μεταφορά στην ΤΔΒΚ του νερού της ζωής που βγαίνει από τα εδάφη της Τουρκίας στέκεται ενώπιον μας και ως γεγονός ζωτικής σημασίας πέραν από οικονομικό γεγονός. Έχουμε τον στόχο να σμίξουμε την ΤΔΒΚ με τον κόσμο».   

Καταληκτικά, υποστήριξε ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για να σμίξουν με τον κόσμο και ότι συνεχίζουν μαζί με την Τουρκία να πορεύονται προς αυτό τον στόχο με σταθερά βήματα.    

Keywords
Τυχαία Θέματα