Κατεχόμενα: Μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα η τραγωδία της Γιαλούσας

Η νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή στην κατεχόμενη Γιαλούσα, όπου πλοιάριο το οποίο μετέφερε 150 μετανάστες από τη Συρία βυθίστηκε, με πολλούς νεκρούς και πέραν των 20 που αγνοείται η τύχη τους, ενώ για τη διάσωσή τους συνεργάστηκαν οι «αρχές» του ψευδοκράτους με τις τουρκικές αρχές ασφαλείας, είναι το κύριο θέμα στις τέσσερις από τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις της «υπουργού» υγείας σχετικά με τις πρωτοβουλίες της για επίλυση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, αλλά και στην

εκδήλωση διαμαρτυρίας της πλατφόρμας συντεχνιών για την καταβολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τιμή πώλησης 4 ΤΛ , 10 κουρούς», αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της πλατφόρμας συντεχνιών ενώπιον του «πρωθυπουργείου» για την αύξηση των κατώτατων μισθών αλλά και την καταβολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κάθε δίμηνο. Αλλού γράφει ότι 19 μετανάστες από τη Συρία έχασαν τη ζωή τους, όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε βυθίστηκε ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας. Γράφει, ακόμα, ότι ένας από τους «ανθρώπους – σύμβολα» της Λευκωσίας, ο ράφτης Οσμάν, απεβίωσε σε ηλικία 82 χρόνων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ατέλειωτη τραγωδία στη Μεσόγειο», γράφει ότι δεν έχει τελειωμό η ανθρώπινη τραγωδία στη Μεσόγειο, αφού χθες ακόμα ένα πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από τη Συρία βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άτομα. Αλλού αναφέρει ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο νέος πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αναμένεται να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους 'πανηγυρισμούς' στα κατεχόμενα για την 20η Ιουλίου. Γράφει ακόμα ότι ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν επισκέφτηκε χθες το παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν είναι άσκηση, η επείγουσα κατάσταση είναι πραγματική», αναφέρεται στο ναυάγιο ανοικτά της Κύπρου, όπου έχασαν, αναφέρει, τη ζωή τους 19 άτομα και 25 αγνοούνται, ενώ για την επιχείρηση έγιναν συντονισμένες ενέργειες μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, εκτός ενός νεαρού ο οποίος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη στα κατεχόμενα γυναίκας από την Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια αναζητείται από τις τουρκικές αρχές ως ύποπτη για σωρεία υποθέσεων διαρρήξεων. Προβάλλει ακόμα τις συναντήσεις που είχε χθες ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων εν όψει της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τραγωδία ανοικτά της Κύπρου», αναφέρεται στο ναυάγιο ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και γράφει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια εκ των 19 νεκρών ήταν έγκυος γυναίκα, ένας νεαρός 16 χρόνων μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στα κατεχόμενα, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Προβάλλει, ακόμα, την απόφαση της Κομισιόν για επιβολή προστίμου ύψους 4,34 δις ευρώ προς την Google. Γράφει, ακόμα, ότι τυχεροί ήταν οι τέσσερις επιβαίνοντες οχήματος που διασώθηκαν χωρίς να τραυματιστούν, όταν το όχημά τους ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στο κατεχόμενο χωριό Γέναγρα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Νέα περίοδος για τα νοσοκομεία», αναφέρεται σε δηλώσεις της «υπουργού» υγείας Φιλίζ Μπεσίμ σχετικά με τις πρωτοβουλίες του «υπουργείου» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας. Προβάλλει ακόμα τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, όταν πλοιάριο που μετέφερε 150 μετανάστες από τη Συρία βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άτομα, όπως γράφει. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση της «επιτροπής» σχετικά με το θέμα της άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Αϊτάντς Τσαλούντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα