Κατεχόμενα: Έχασε τη μάχη η 9χρονη από όγκο στον εγκέφαλο

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορές στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση «δικαστηρίου» να ακυρώσει την απόφαση του που αφορούσε στην παράνομη ανέγερση ορόφου σε υπό ανέγερση ξενοδοχείο, στον θάνατο 9χρονου κοριτσιού, το οποίο τελικά έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στην περίπτωση κτηνοτρόφου στον οποίο έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, στη διαφορά στην τιμολόγηση του νερού που πωλείται στους «δήμους», αλλά και στο φεστιβάλ στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση),

με τίτλο «Παίρνει φωτιά η τιμή του νερού», γράφει ότι το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα αγοράζεται 2,30 τουρκικές λίρες τον τόνο, αλλά οι τιμές πώλησής του στους «δήμους» ποικίλουν, με την πιο ψηλή τιμή να την πληρώνει ο «δήμος» κατεχόμενης Λευκωσίας και την πιο χαμηλή ταρίφα ο «δήμος» Καραβά. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της οικογένειας με έξι παιδιά, η οποία κατέληξε στον δρόμο, αφού πυρκαγιά, η οποία πιστεύεται ότι ξέσπασε λόγω υπερφόρτωσης καλωδίων, μετέτρεψε το σπίτι τους σε στάχτη. Γράφει ακόμα ότι δεν κέρδισε τελικά τη μάχη για τη ζωή η 9χρονη Ντεριγιά, η οποία τους εννέα μήνες πάλευε με όγκο στον εγκέφαλο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κοίτα την προσφορά», αναφέρεται στην περίπτωση του Σαντί Καζαφαναλί, εκτροφέα ορτυκιών, στον οποίο έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω μη καταβολής των οφειλών του στην «αρχή ηλεκτρισμού», με αποτέλεσμα πέραν των 200 ορτυκιών να πεθάνουν. Η εφημερίδα διερωτάται πώς είναι δυνατόν η «βουλή» να συζητά το χρέος των εννέα εκατ. τουρκικών λιρών του ξενοδοχείου «Κράτος» προς την «αρχή» και τον νομικό τρόπο μη καταβολής του και δεν ασχολείται και με την περίπτωση του απλού ανθρώπου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι έχουν προκηρυχθεί προσφορές αξίας εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για την ανέγερση εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλού γράφει ότι αντιδράσεις προκαλεί η συνέχιση της απόρριψης απορριμμάτων από εργοστάσιο πλαστικού στην κατεχόμενη Λεύκα. Αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση της «συντεχνίας» του διδακτικού προσωπικού στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής να προβούν σήμερα σε μονοήμερη απεργία πείνας προς ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Αντί να υπάρχουν αυξήσεις ας μειωθούν τα έξοδα», αναφέρεται σε δηλώσεις του επιχειρηματία και ξενοδόχου Ουνάλ Τσαγινέρ στην εφημερίδα σχετικά με την τιμή πώλησης του νερού από την Τουρκία αλλά και τις αυξήσεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Τσαγινέρ προτείνει τη μείωση των «κρατικών» εξόδων ώστε να μην χρειάζεται η επιβολή αυξήσεων κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι καταναλωτές και να μειώνεται και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αλλού γράφει ότι πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι στον κατεχόμενο Καραβά το μετέτρεψε σε στάχτη, αφήνοντας οικογένεια με έξι παιδιά στον δρόμο. Αναφορά γίνεται και στην Εορτή της Μητέρας και γράφει ότι τα λουλούδια αποτέλεσαν κατά κύριο λόγο την έκφραση αγάπης των παιδιών προς την μητέρα τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ανησυχία στην Αμμόχωστο για το νερό», αναφέρεται σε δηλώσεις του Ετζέ Μπαλιτσί, προέδρου της τοπικής οργάνωσης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τον Μπαλιτσί, ο χώρος αποθήκευσης του νερού, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της πόλης είναι ετοιμόρροπος και κάλεσε τον «δήμο» να προβεί σε διορθωτικές εργασίες το συντομότερο. Από την άλλη, ο «δήμαρχος», ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι κάτοικοι της πόλης να μείνουν χωρίς νερό και ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αναφορά γίνεται και στο φεστιβάλ στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο επισκέφτηκε και ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει ακόμα ότι ο γιατρός συνέστησε στον ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ολιγοήμερη ξεκούραση μετά και την αδιαθεσία που ένιωσε χθες και τον οδήγησε σε νοσοκομείο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ακυρώθηκε απόφαση, την οποία κερδίσαμε», γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση «δικαστηρίου» να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση του που αφορούσε την παράνομη ανέγερση ορόφου σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο, σε περιοχή που δεν πληρούσε τα κριτήρια του συντελεστή. Η ομάδα πρωτοβουλίας για την κατεχόμενη Κερύνεια ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διαμαρτυρία για την απόφαση του «δικαστηρίου». Αναφορά γίνεται και στην πραγματοποίηση φεστιβάλ στην κατεχόμενη Λύση, στο οποίο χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς τ/κ χορούς. Γράφει ακόμα ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Λεύκας αναφέρθηκε στο όραμα για την περιοχή και στα έργα τα οποία θα υλοποιήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα