Κατάσχεση ελληνικών πλοίων: Διπλωματικός πυρετός για «απελευθέρωση» πληρώματος

Συνεχίζεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων των ελληνικών διπλωματικών Αρχών για την «απελευθέρωση» του πληρώματος των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων που κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

Σε χθεσινή ανακοίνωση τους οι Ιρανικές ναυτιλιακές αρχές, ανέφεραν ότι οι Έλληνες ναυτικοί, που ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας Κύπριος, είναι καλά στην υγεία τους και δεν τελούν υπό κράτηση. 

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται

επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ για ελληνικά πλοία: Σε επικοινωνία με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού

Όπως αναφέρουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, φέρεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών. 

Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη των πληρωμάτων. 

Άλλωστε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».  

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, περιλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με την οικογένεια του Κύπριου. 

Πάντως, η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή γραμμή Κύπρου–Ιράν για τον Κύπριο που βρίσκεται στo υπό κατάληψη πλοίo

Οι διάλογοι των Ελλήνων ναυτικών με τους Φρουρούς της Επανάστασης 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι διάλογοι κατά τη στιγμή της επιδρομής, με τους ναυτικούς να δηλώνουν ότι δεν είναι οπλισμένοι και πως έχουν οικογένειες και τους Ιρανούς κομάντος να λένε «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ». 

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους. 

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Πληροφορίες από Skai.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα