Καταγγελίες για συγκάλυψη παρανομιών στα γραφεία κηδειών

Στην καταγγελία για ενδεχόμενη συγκάλυψη των παράνομων γραφείων κηδειών από το Υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε εκ μέρους των αδειοδοτημένων γραφείων ο Γιώργος Κυριακίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι οι πράξεις κάποιων λειτουργών αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανοχή είναι εσκεμμένη.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και ενάμιση χρόνο αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία, και σε δεκάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, ζητώντας τους λόγους που δεν προχωρούν, ουδεμία απάντηση λαμβάνουμε. Πλέον, μπορούμε να

πούμε επίσημα ότι ίσως προσπαθούν να καλύψουν κάποια άτομα», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι ο κυπριακός λαός πέφτει θύμα αυτών των «πειρατών» του επαγγέλματος, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί ραντεβού με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, προκειμένου τα προβλήματα να τεθούν ενώπιόν του και να αναζητηθεί μια λύση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίδια απάντηση λαμβάνουν και σε σχέση με το αίτημά τους για ραντεβού με τον Υπουργό, καθώς, όσες δεσμεύσεις ακούστηκαν στην τελευταία, προ τετράμηνου συνάντηση, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει παραδοχή των προβλημάτων και του δίκαιου των αιτημάτων.

Εξάλλου, όπως τόνισε, η Πολιτεία έχει ψηφίσει σχετική νομοθεσία, δίνοντας περιθώριο σε όλα τα γραφεία κηδειών παγκυπρίως, από το 2013 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, ούτως ώστε να εναρμονιστούν, δίνοντας ένα «τέλος» στο «μπάχαλο» που συμβαίνει επί καθημερινής βάσεως.

«Όποιος θέλει αγοράζει ένα αυτοκίνητο και αυτοαποκαλείται “γραφείο κηδειών”, με αποτέλεσμα οι νεκροί να φιλοξενούνται σε σπίτια, αυλές σπιτιών και κοιμητήρια, και δυστυχώς οι πενθούντες να είναι με την ιδέα ότι οι νεκροί τους θα έχουν τη σωστή περιποίηση και σεβασμό, αλλά αυτό να μην συμβαίνει», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση είναι εις γνώσιν των Υπουργείων, τα οποία δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της παρανομίας.

Στην παρατήρηση ότι ο ίδιος ο κ. Κυριακίδης αφήνει αιχμή ακόμα και για ευθύνες των ίδιων των επαγγελματιών του είδους, απάντησε ότι όσοι δεν εναρμονίστηκαν με τον νόμο, ως ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να πράξουν ό,τι θέλουν, ωστόσο η Πολιτεία θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταστείλει το φαινόμενο.

Ερωτηθείς κατά πόσο η λανθασμένη φύλαξη των νεκρών προκαλεί προβλήματα και στη δημόσια υγεία, ο κ. Κυριακίδης απάντησε ότι όταν ένας χώρος είναι ακατάλληλος για τη φροντίδα και περιποίηση του νεκρού, αυτός γίνεται εστία μικροβίων και μολύνσεων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται τόσο η δική τους όσο και η δημόσια υγεία.

Επίσης, υπήρξε εισήγηση όπως τα γραφεία τελετών υποχρεούνται να επιδεικνύουν την άδεια λειτουργίας τους κατά την παραλαβή της σορού από το νεκροτομείο, κάτι που όπως τόνισε δεν γίνεται, καθώς το Υπουργείο Υγείας αρνείται, λέγοντας ότι ο εν λόγω έλεγχος δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Ερωτηθείς αν τα αδειοδοτημένα γραφεία έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία, ο κ. Κυριακίδης απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η απάντηση που ελήφθη είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε αναμονή οδηγιών από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, επισήμανε ότι το ίδιο πρόβλημα ισχύει και με τη μεταφορά των σορών από και προς τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων, όπου επίσης δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τη σχετική άδεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω έλλειψης επαγγελματισμού, προκλήθηκαν προβλήματα στη μέση του δρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα