Καταγγελία: Πού κατέληξαν τα χρήματα από τις μειώσεις στα καύσιμα

Για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του ΔΣ Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Δρουσιώτης δεν στάθηκε στο συνηθισμένο παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, αλλά αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 0,06 σεντ τον Δεκέμβριο του 2018. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι αυτή «η μείωση δεν πηγαίνει στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά κάπου αλλού, χάθηκε στην πορεία. Μέσα σε αυτούς τους δύο τρεις μήνες αυτές οι παραχωρήσεις που έκανε το κράτος προς τους καταναλωτές σήμερα

δεν το απολαμβάνουν. Η προφανής εξήγηση είναι ότι πηγαίνουν στα ταμεία των εταιρειών πετρελαιοειδών μάλλον, είναι ένδειξη αυτή», συμπλήρωσε.

Υποστηρίζοντας αυτή τη θέση, κάλεσε το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, εάν έχει λάθος, να τον διαψεύσουν. Σημείωσε δε ότι «η Βουλή και το κράτος ενέκριναν τη μείωση στην τιμή των καυσίμων για να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Το κράτος δέχτηκε αυτή τη μείωση εν γνώσει του ότι θα μειώνονταν τα έσοδά του. Μετά από τρεις μήνες βλέπουμε ότι ενδείξεις σοβαρές, και θα πω ποιες είναι αυτές, δείχνουν ότι από αυτά τα 0,05-0,06 σεντ της μείωσης, το μεγαλύτερο μέρος χάθηκε στην πορεία, όχι στους πρατηριούχους, και η προφανής εξήγηση είναι στα ταμεία των εταιρειών».

Σε ερώτηση γιατί αυτή η καταγγελία δεν έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μάριος Δρουσιώτης διέψευσε αρχικά ότι λέχθηκε στη Βουλή ότι οι αυξήσεις στις τιμές ήταν «λογικές ή δικαιολογημένες», αλλά συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν. «Αυτό διαφέρει κατά πολύ από το να πει κάποιος ότι οι τιμές που είναι σήμερα είναι λογικές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις ενδείξεις, απάντησε ότι «στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 ίσχυσε η μείωση των τιμών των καυσίμων, υπάρχουν στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν ότι οι μέσες τιμές της Κύπρου χωρίς τους φόρους ήταν πάντοτε 0,02-0,03 σεντ πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με τη μείωση των 0,06 σεντ, εάν την αφαιρέσουμε από τους φόρους, η Κύπρος κατατάχθηκε τον αμέσως επόμενο μήνα σε πιο χαμηλές τιμές από τον μέσο όρο, 0,02-0,03 σεντ. Δυστυχώς, από τον Φεβρουάριο και μετά η Κύπρος επανήλθε 0,02-0,03 σεντ πιο υψηλά από τον μέσο όρο. Εάν οι διεθνείς τιμές επηρέαζαν τις τιμές χωρίς τους φόρους, θα επηρέαζαν και τον μέσο όρο της ΕΕ. Εντούτοις, ο μέσος όρος της ΕΕ βλέπουμε να είναι εκεί σταθερός και τον πρώτο μήνα της μείωσης βρεθήκαμε πιο κάτω από τον μέσο όρο, ενώ τρεις μήνες μετά είμαστε πάλι στο ίδιο επίπεδο πριν να μειωθούν οι τιμές. Αυτή είναι η ένδειξη ότι κάτι συνέβη στο ενδιάμεσο».

Σε ερώτηση τι μπορεί να πράξει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών σχετικά με αυτή την ένδειξη, επεσήμανε ότι μπορούν να γνωστοποιήσουν τις ενδείξεις και να καλέσουν τον κάθε αρμόδιο να ψάξει τα «γιατί» για αυτά τα στοιχεία. Μάλιστα, θα αποστείλουν και επιστολές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι μιλάει για τις τιμές εισαγωγής και όχι για τους πρατηριούχους.

Επιπλέον, διερωτάται γιατί το πετρέλαιο κίνησης αυτούς 8-10 μήνες να έχει φτάσει να είναι πιο ακριβό από την τιμή της βενζίνης, 0,08- 0,10 σεντ στην τελική τιμή. Πρέπει να το απαντήσουν κι αυτό οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τον Μάριο Δρουσιώτη.

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση της Βουλής δεν πήγαν ως Σύνδεσμος Καταναλωτών, αφού λόγω λάθους δεν είχαν κληθεί, ενώ ήταν στη λίστα των καλεσμένων. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είχαν πει κάτι γι’ αυτές τις ενδείξεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι παρακολουθούν τις τιμές και δεν κρίνεται σκόπιμο σήμερα να επιβληθεί πλαφόν, αφού η τιμή που αναμένεται και είναι η «λογική» πρέπει να ξεπεράσει κατά 0,02 σεντ και μετά να μελετηθεί κατά πόσο θα γίνει η επιβολή πλαφόν. Αυτά τα 0,02 σεντ, όμως, είναι 20 εκατομμύρια τον χρόνο για τους καταναλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα