Καταδικάστηκε η Τουρκία για παραπληγικό φοιτητή

Για παραβίαση του άρθρου κατά των διακρίσεων, καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την Τουρκία, για την περίπτωση παραπληγικού φοιτητή, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου λόγω έλλειψης υποδομών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην απόφασή τους την Τρίτη, οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάσισαν με πλειοψηφία έξι προς ένα ότι στην υπόθεση του φοιτητή Ενβέρ Σαχίν παραβιάστηκε το άρθρο 14 για την απαγόρευση των διακρίσεων, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Το δικαστήριο

επιδίκασε, παράλληλα, στον Σαχίν €10.000 για ηθική βλάβη, καθώς και σχεδόν €3.000 για δικαστικά έξοδα.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι οι εμπλεκόμενες αρχές, και ιδιαίτερα το πανεπιστήμιο και οι δικαστικές αρχές, αντέδρασαν με την απαιτούμενη επιμέλεια, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο φοιτητής θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει το δικαίωμά του στην παιδεία επί ίσοις όροις με τους λοιπούς φοιτητές.

Στην απόφαση προστίθεται ότι η πρόταση του γραφείου του Πρύτανη για παροχή ενός ατόμου που θα βοηθά τον Σαχίν δεν έγινε στη βάση αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών του παραπληγικού φοιτητή και μιας εκτίμησης των πιθανών συνεπειών στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι τα τοπικά δικαστήρια δεν εξακρίβωσαν κατά πόσο βρέθηκε μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των εκπαιδευτικών αναγκών του συγκεκριμένου φοιτητή και της κοινωνίας ευρύτερα.

Το ΕΔΑΔ λέει, τέλος, ότι στην περίπτωση του Σαχίν δεν αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις που θα επέτρεπαν στον φοιτητή να συνεχίσει τις σπουδές του υπό συνθήκες που ομοιάζουν με αυτές των υπόλοιπων φοιτητών χωρίς αναπηρία, χωρίς να τίθεται δυσανάλογο βάρος στη διοίκηση του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα