Κάστρο: Οι 638 απόπειρες δολοφονίας

Η ιστορία γράφτηκε και το ημερολόγιο πλέον γράφει, Φιντέλ Κάστρο: ημερομηνία γέννησης 13 Αυγούστου 1926 και ημερομηνία θανάτου 25 Νοεμβρίου 2016.

Ο κομαντάτε ανήκει πλέον στην ιστορία. Ο άνθρωπος σύμβολο της Επανάστασης, ο φοιτητής νομικής, ο άνθρωπος που οργάνωσε το ένοπλο κίνημα κατά του Μπατίστα το 1952, ο φίλος του Επαναστάτη Τσε Γεκβάρα, είναι πλέον ιστορία.

Ο κομαντάτε είχε μπει στο μάτι της CIA για πολλά χρόνια. Οι τρόποι εξόντωσής

του, αρκετοί, ευφάνταστοι αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα: αποτυχία. Από δηλητήριο στο φαγητό του, μέχρι πειραγμένα πούρα και σχέδια εξόντωσης σε δημόσιους χώρους, ο Φιντέλ Κάστρο δεν έπεσε ποτέ, παρά τις οργανωμένες με κάθε λεπτομέρεια δολοφονικές απόπειρες.

Η CIA υπό την ονομασία "Επιχείρηση Mongoose" έβαλε μπροστά αρκετά σχέδια.
Εξάλλου, μετά την επιτυχημένη επανάσταση, που ανέτρεψε τον Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959, μπήκε σε εφαρμογή η εξόντωση. Την περίοδο 1960-1965 η CIA αποπειράθηκε να τον σκοτώσει 8 φορές.

Ατυχημένες επίσης ήταν οι απόπειρες να τον σκοτώσουν με πούρο-βόμβα, αλλά και να μολύνουν τη στολή κατάδυσης του με έναν τοξικό μύκητα που θα του προκαλούσε μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.cubadebate.cu, μέχρι το 2006, είχαν καταγραφεί όπως προαναφέραμε 638 απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του -σχεδόν όλες είχαν διαταχθεί από τη CIA.

Keywords
Τυχαία Θέματα