Καροτσάκης: Καταστροφικό αν δεν εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή

Καταστροφική εξέλιξη χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αποτυχία της συμφωνίας για την εξαγορά του «καλού» τμήματος του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας του Κράτους Γιώργος Καροτσάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κος Καροτσάκης ανέφερε ότι τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα με τις εξελίξεις να μην

είναι καθόλου ευχάριστες.

«Πρόκειται για μια συμφωνία πολύ σημαντική. Αν αποτύχει, όπως έχει ενημερώσει και ο Υπουργός Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Δεν μπορεί να φανταστεί κανένας πόσο συστημικές θα είναι οι συνέπειες την επόμενη ημέρα τυχόν ελεγχόμενης εκκαθάρισης», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν ευοδωθεί, αυτομάτως 2.600 υπάλληλοι θα μείνουν άνεργοι, ενώ τα πάντα βρίσκονται σε κίνδυνο, ακόμα και οι καταθέσεις.

«Θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για το συγκεκριμένο ίδρυμα, αλλά για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε λίγους μήνες θα μιλάμε και για άλλες τράπεζες», τόνισε προσθέτοντας ότι οι νομοθεσίες που προωθούνται αποτελούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο αποτελεί ασπίδα εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων και ειδικότερα σε σχέση με την προστασία της κύριας κατοικίας, ξεκαθάρισε ότι έχουν βρεθεί οι τροποποιήσεις που θα την ενισχύσουν.

«Ακόμα κι αν οι τράπεζες απορρίψουν αυτό το πλαίσιο, ο δανειολήπτης θα μπορεί να αποτείνεται μέσω του συμβούλου αφερεγγυότητας στο δικαστήριο κι εκείνο θα επιβάλει με βάση το μη συναινετικό σχέδιο, λύσεις βιώσιμες προς τους πιστωτές», είπε.

Στην ερώτηση αν οι εν λόγω τροποποιήσεις μπορούσαν να γίνουν από την αρχή, ο κος Καροτσάκης ανέφερε ότι δεν είναι αρκετό να γίνουν τροποποιήσεις μέσα στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, παρόλο που αυτό ήταν αρκετά δυνατό αλλά δεν απέδωσε στο βαθμό που θα έπρεπε.

«Αυτό ήταν γιατί κανείς δεν επιθυμεί να λάβουν βιώσιμες λύσεις αν δεν λάβουν μέτρα οι τράπεζες. Γι’ αυτό γίνονται και οι σχετικές τροποποιήσεις, γιατί οι πολίτες δεν προσέρχονται εθελουσίως, παρά μόνο όταν ανταποκρίνονται όταν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Επισήμανε δε την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις ώστε να σωθούν και οι κύριες κατοικίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να επιβιώσει καμία οικονομία.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καροτσάκης, Καταστροφικό, Βουλή,karotsakis, katastrofiko, vouli