«Καρότο και μαστίγιο» για ΗΒ οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΕ

Διατεθειμένη να αποδεχθεί το αίτημα της Τερέζα Μέι για διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Λονδίνου - Βρυξελλών εντός της επόμενης διετίας και πριν από την πλήρη συμφωνία επί των όρων του Brexit, δηλώνει κατ’ αρχάς η ευρωπαϊκή πλευρά.

Όπως τονίζεται, ωστόσο, στο προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που συνέταξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να τις υιοθετήσουν, αυτές οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν υπό τον όρο ότι θα έχει επιτευχθεί προηγουμένως «επαρκής πρόοδος» στις συνομιλίες για τους όρους του διαζυγίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Η

Βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητούσε επισήμως με την επιστολή ενεργοποίησης της διαδικασίας του Άρθρου 50 να διεξαχθούν παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες του Brexit με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική σχέση.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ, που είπαν ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου και έπειτα να αρχίσουν οι συνομιλίες για το μέλλον.

Το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του κ. Τουσκ προτείνει οι συνομιλίες για τη νέα εμπορική σχέση να είναι μέρος μίας «σταδιακής προσέγγισης», που θα απαιτεί επαρκή πρόοδο επί των όρων του Brexit. Σε συνέντευξη Τύπου από τη Μάλτα, ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η παράλληλη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους δύο σκοπούς, όπως έχουν ζητήσει οι Βρετανοί, «δε θα συμβεί».

Ως προς το τι θα συνιστά «επαρκή πρόοδο», ο κ. Τουσκ και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μάσκατ διευκρίνισαν ότι αυτό θα κριθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόοδος θα έχει συντελεστεί έως το φθινόπωρο. Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτό αποδίδουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συμφωνία επί των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία πριν από την έξοδό της, έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Οι κατευθυντήριες γραμμές Τουσκ, ορίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών που επηρεάζονται από το Brexit. Από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν, εξάλλου, θα είναι η σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία «μεταβατική» συμφωνία που θα ισχύσει μετά από την υλοποίηση του Brexit την άνοιξη του 2019 και πριν οριστικοποιηθεί η νέα εμπορική σχέση, με τον όρο, όμως, ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να αποδέχεται του κανόνες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό και της αποδοχής της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι 27 δε θα επιδιώξουν μία τιμωρητική συμφωνία για τη Βρετανία. «Το Brexit είναι αρκετή τιμωρία από μόνο του», σχολίασε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει ο κ. Τουσκ, θα πρέπει να εγκριθούν ή να διαφοροποιηθούν από τους 27 ηγέτες μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να επικυρωθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που έχει οριστεί για τις 29 Απριλίου.

Ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την κα Μέι στο Λονδίνο πριν από εκείνη την ημερομηνία.

Στο εννιασέλιδο έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές από τον κ. Τουσκ, αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο επί διευθετήσεων που αφορούν στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και να αναγνωρίσει τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ιδίως ως προς το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των βάσεων.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα